Súhrn medzinárodného spravodajstva - 30. januára - 06.30
30 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 30. januára - 06.30

SOUL — Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v pondelok Južnú Kóreu, aby zintenzívnila podporu Ukrajiny vo vojenskej oblasti. Jednou z možností podľa neho je, aby jej vláda prehodnotila svoju politiku nevyvážania zbraní do štátov, ktoré sú vo vojne. Stoltenberg poukázal na krajiny ako Nemecko a Nórsko, ktoré sa dlhodobo držali tejto politiky, no revidovali ju po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin vo februári minulého roka rozhodol, že zaútočí na Ukrajinu.

SANTIAGO — Nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Čile kritizoval diskusiu o dodaní bojových lietadiel na Ukrajinu. Podľa neho sa vedie samovoľne. V tejto chvíli je potrebná seriózna diskusia a nie "súťaž v tom, kto ponúkne viac (...), v ktorej sú možno v popredí vnútropolitické motívy namiesto podpory Ukrajiny", povedal Scholz v nedeľu večer miestneho času na tlačovej konferencii v čilskej metropole Santiago.

CHARKOV — Raketa, vypálená ruskou armádou pravdepodobne zo systému S-300, zasiahla v nedeľu večer štvorpodlažný bytový dom v ukrajinskom meste Charkov. Útok si vyžiadal najmenej jednu obeť a troch zranených a spôsobil rozsiahle škody, informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

VADUZ — Voliči v Lichtenštajnsku v nedeľňajšom referende jednoznačne odmietli navrhovaný zákaz prevádzkovania kasín. Argumenty za zákaz kasín, ako boli závislosť od hazardných hier a potenciálne poškodenie dobrého mena malého kniežatstva, odmietlo až 73,3 percenta hlasujúcich. Účasť na plebiscite dosiahla 70 percent.

NEW YORK — Šesť osôb prišlo v sobotu o život pri zrážke mikrobusu a skriňového nákladného vozidla na severe amerického štátu New York neďaleko hraníc USA s Kanadou. Nehoda sa stala v sobotu ráno na diaľnici v meste Lousville.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik