Rozhorčený starosta obce Baškovce: Boh ochraňuj Slovensko!
30 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Veľmi dlho sme boli ticho, ale dostali sme sa do situácie, kedy sa už inak nedá. Tri roky sme boli nepriateľom štátu číslo jedna a dával nám to denno-denne patrične najavo. To čo sme si ako predstavitelia samospráv "preskákali" za posledné tri roky je na napísanie samostatnej knihy," píše na sociálnej sieti emotívny status starosta obce Baškovce, Peter Báthory. V závere dodáva Boh ochraňuj Slovensko a vysvetľuje, prečo!

"DOVTEDY SA CHODÍ S KRČAHOM PO VODU, KÝM SA NEROZBIJE...!" Je názorový príspevok starostu Petra Báthoryho, malej obce Baškovce, na východnom Slovensku. Názor preberáme v plnom znení!

Písal sa október roku Pána 2020 a vládni predstavitelia prišli s "prelomovým" nápadom operácie Spoločná zodpovednosť. To, že sme informácie dostávali zo siahodlhých tlačoviek a organizačné pokyny sa menili aj trikrát za deň sa ešte zvládnuť dalo.

A pripomína:

"Z vyjadrení starostov a primátorov, ktorých oslovili Webnoviny.sk, vyplýva, že najväčší problém majú v súčasnosti mestá a obce s často sa meniacimi nariadeniami vlády. Ako priblížil starosta obce Santovka Ľubomír Lőrincz, je v tom chaos. „Za deň evidujeme dve alebo tri zmeny, máme už problém sa vo všetkých tých podkladoch zorientovať, ktorý platí a ktorého sa držať, pretože to, čo platí dnes na obed, už neplatí dnes poobede alebo k večeru, žiaľ. Chyba je podľa neho na strane vlády a krízového štábu. „Keby starostovia obcí, s ktorými komunikujem, a o ktorých viem, že sa k tomu všetkému stavajú zodpovedne, nereagovali pružne a operatívne, asi by to bol veľký problém,“ povedal.

To, že sme si za to ešte zlízli kritiku, sme prešli mlčaním!

A pripomína:

Za odmietavým postojom niektorých samospráv k ďalšiemu kolu plošného testovania vidí predseda vlády SR Igor Matovič politikárčenie starostov, ktorí sú nominantmi či sympatizantmi strán Smer-SD a Hlas-SD. Uviedol to v súvislosti s medializovanými názormi niektorých samospráv, ktoré kritizujú nielen doterajšiu organizáciu zo strany štátu, ale i chýbajúcu refundáciu nákladov miest a obcí na zabezpečenie testovania. „Áno, sú medzi starostami 'smeráci' a 'hlasisti', ktorí chcú bojkotovať plošné testovanie. Nezáleží im na tom, či ich obyvatelia budú zomierať alebo nie," vyhlásil Matovič. 

Na to, že náklady nám preplácali aj pol roka sme už pomaly ani nereagovali...

A pripomína:

Mnohé samosprávy ešte stále čakajú na preplatenie nákladov za hromadné testovanie. Na svojom území ich zorganizovali počas posledných dvoch rokov v súvislosti s druhou vlnou pandémie. Hoci štát mestám a obciam sľúbil,  že im financie pošle, doteraz tak neurobil. Navyše im chýbajú aj informácie, kedy tak plánuje spraviť.

Potom prišiel 24. február 2022 a samosprávy opäť nesklamali!

A pripomína: Dobrovoľníci pomáhajú, samosprávy pomáhajú, štát spí

Tu sa pýta podotknúť, že ani štát "nesklamal". Riešili to podobne ako pandémiu... 

A pripomína: Štát opäť zlyháva, samosprávy kritizujú Mikulca za chaos pri riadení utečeneckej vlny z Ukrajiny

A samozrejme, nemohla chýbať ani kritika zo strany vládnych predstaviteľov:

A pripomína:Košice bijú na poplach, varujú pred humanitárnou katastrofou! Mikulec si z primátora uťahuje

Problémy s financovaním sme po skúsenostiach s pandémiou samozrejme čakali...

A pripomína: Nerátali sme s tým, že preplácanie nákladov za utečencov bude trvať tak dlho

A keď sa niktorí z nás ozvali, odpoveď ako vždy neprišla... 

A pripomína: "...za spôsob, ako sa predkladajú a dokladujú náklady, ja naozaj nemôžem. A ani za to, že viacerí z Vás sú pravidlami stanovenými mesiac po tom, kedy ste začali pomáhať, vylúčení z možnosti uplatniť si tento nárok. Pripomienkoval som to, protestoval, hneval sa, ale zbytočne. Minulú stredu (6. apríla 2022) som poslal mail aj ministrovi vnútra, samozrejme bez odozvy. Nevyviňujem sa, som za všetko spoluzodpovedný, ale pre informáciu ten list prikladám. Verím, že budete pomáhať i naďalej, prepáčte a ešte raz Vám ďakujem,“ uviedol primátor Myjavy.

Akonáhle sme vyriešili jeden problém, prišiel ďalší. A opäť sme naň najprv upozorňovali. 24.6.2022 sme usporiadali protest aby sme kompetentných informovali o viacerých problémoch, najmä však na ceny energií!

A pripomína z 24.6.2022

Obce a mestá z okresov Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance, Trebišov, Humenné, Snina, Medzilaborce a Stropkov sa spojili a vytvorili iniciatívu OBCE A MESTÁ ZEMPLÍNA. Cieľom tejto iniciatívy je poukázať na všetky reálne problémy Zemplína od regionálnych rozdielov až po dopad ekonomickej krízy. V piatok 24. júna 2022 na proteste v priemyselnom parku Ferovo vo Vranove nad Topľou zástupcovia jednotlivých okresov s podporou Občianskeho združenia Diaľnica na ZEMPLÍN, Občianskeho združenia Náš Prešov, Jednoty dôchodcov Slovenska a Asociácie kultúry pomenovali všetky problémy, ktoré padajú na samosprávu - ako sú: vysoké ceny elektrickej energie, vysoké ceny plynu, vysoké ceny PHM, vysoké ceny potravín, dopad schválených sociálnych a školských zákonov ako aj dopad protiinflačného balíčka.

Namiesto riešenia nám vláda hodila ďalší "skvostný" nápad v podobe vyplácania odmien štátnym zamestnancom

A pripomína: Vláda sľúbila štátnym zamestnancom odmenu 500 eur, no zaplatiť ju musia obce. Niektorým sa možno ujde neskôr alebo vôbec

Bájna 76...

A potom už vláda riešila iba samú seba. A vyriešila to tak ako všetko za posledné tri roky... Zbytočne sme opäť upozoňovali, že bude problém. Hľadala sa predsa bájna 76...

A tak sme sa dostali do tejto situácie

Do situácie, kedy môže samospráva závidieť vláde. Pýtate sa prečo? Hovorí sa, že odvolaná vláda môže iba svietiť a kúriť. My však pre katastrofálne rozhodnutia nekompetených politikov nemôžeme ani to...

Aj preto sa pripájam k protestu, "Mestám a obciam zhasína nádej". Nateraz vypneme verejné osvetlenie "iba" na 30 minút, ale čo bude o pár dní, to si momentálne nedokážem ani predstaviť. Ako sme si všetci všimli, predvolebná kampaň sa už rozbehla v plnom prúde a samosprávy ako vždy ostanú na konci záujmu. Preto Vás všetkých prosím, pamätajte na to v najbližších parlamentných voľbách!

"Boh ochraňuj Slovensko.," dodáva starosta obce Baškovce, Peter Báthory.

Viaceré mestá a obce po celom Slovensku zhasnú na protest v pondelok večer verejné osvetlenie. Chcú tak upozorniť, že situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dosahy na plnenie mnohých ich základných úloh. Verejné osvetlenie zhasnú na polhodinu od 19.00 h. "Mestá a obce nie sú autormi problémov. Sú obeťami zlých rozhodnutí vlády a to, čo v tomto období najviac potrebujeme, je rýchla a efektívna pomoc od vlády," vyhlásili samosprávy.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik