Kremeľ: Boris Johnson klame
30 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

"To, čo povedal pán Johnson, nie je pravda. Presnejšie, je to lož,“ zdôraznil Dmitrij Peskov. Hovorca Kremľa označil tvrdenie bývalého britského premiéra Borisa Johnsona, že ruský prezident Vladimir Putin počas februárového telefonického rozhovoru pohrozil raketovým útokom, za lož.

Hovorca ruskej hlavy štátu Dmitrij Peskov reagoval na skutočnosť, že The Daily Telegraph a Daily Mail informovali, že Johnson v dokumentárnom filme, ktorý v pondelok odvysielala verejnoprávna televízia BBC, uviedol, že v telefonickom rozhovore dňa 2. februára 2022 sa mu Putin „takmer vyhrážal“ s odkazom na raketový útok.

Podľa recenzie zverejnenej v pondelok na spravodajskom webe BBC, Johnson vtedy Putina varoval, že invázia na Ukrajinu bude mať za následok západné sankcie a rozmiestnenie ešte väčšieho počtu síl NATO k ruským hraniciam. Pokúsil sa tiež zabrániť ruskej vojenskej akcii tým, že povedal Putinovi: Ukrajina nevstúpi do NATO „v dohľadnej dobe“.

"To, čo povedal pán Johnson, nie je pravda. Presnejšie, je to lož,“ zdôraznil hovorca Kremľa o expremiérovom vyhlásení citovanom britskou tlačou.

Podľa Peskova môže ísť o úmyselné klamstvo zo strany Johnsona, čo vyvoláva otázku, prečo prezentuje túto verziu toho, čo sa stalo, ale je tiež možné, že britský premiér „v skutočnosti nerozumel tomu, o čom mu Putin hovoril. "Potom sa cítime trochu nepríjemne kvôli vyjednávačom nášho prezidenta," dodal Peskov.

Hovorca uviedol, že o obsahu telefonického rozhovoru vedel.

„Oficiálne zopakujem ešte raz: je to lož, rakety nehrozili. Keď hovoril o bezpečnostných výzvach Ruska, prezident Putin poznamenal, že ak Ukrajina vstúpi do NATO, prípadne NATO, alebo USA rozmiestní pozdĺž našich hraníc, by znamenalo, že akákoľvek raketa by zasiahla Moskvu v priebehu niekoľkých minút!"

Dodal, že nie je úlohou Kremľa reagovať na filmy BBC, no ak by sa v tomto duchu niesol aj zvyšok dokumentu, neodporúčal by tým strácať čas.

"Trvalo by to len minútu," pripomenul Putinove slová bývalý britský premiér.

Boris Johnson, bývalý britský premiér, hovoril v dokumente BBC o Vladimirovi Putinovi, ktorý sa mu vyhrážal raketovým útokom počas „mimoriadneho telefonického rozhovoru pred ruskou inváziou na Ukrajinu“.

Putinov hlas bol v telefóne bol veľmi pokojný

V článku BBC sa tiež spomína, že Johnson už varoval ruského prezidenta, že invázia na Ukrajinu povedie k západným sankciám a zvýšenej prítomnosti NATO na ruských hraniciach.

Bývalý britský premiér sa tiež snažil odradiť Putina od ruskej vojenskej akcie slovami: "Ukrajina v dohľadnej dobe nevstúpi do NATO."

Johnson zároveň dodal, že „veľmi pokojný tón a čas ukázali, že ruský prezident to iba ​​hral“.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik