Budeme štát UDAVAČOV! OĽANO navrhuje odmenu pre oznamovateľov korupcie
29 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Oznamovatelia korupcie by mohli mať nárok na odmenu vo výške 50 percent zo sumy majetku navrátenej štátu. Rozšíriť by sa zároveň mohol okruh osôb, ktoré môžu byť nahlasovateľmi korupcie. Išlo by aj o uchádzačov o zamestnanie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Do Národnej rady (NR) SR ho podali poslanci za OĽANO.

Poslanci chcú upraviť okrem terajšej paušálnej a nenárokovateľnej odmeny oznamovateľa korupcie aj podielovú odmenu, ktorá je nárokovateľná. Išlo by o odmenu vo výške 50 percent zo sumy vymoženej pre štát. Nestačila by podľa nich len uchránená suma pre štát.
Ochranu pred postihom a prenasledovaním za oznámenie korupcie chcú poslanci zvýšiť príspevkom v podobe šesťnásobku priemernej mesačnej mzdy. Zamestnancovi by ju musel ako odstupné zaplatiť zamestnávateľ, ak podá výpoveď z dôvodu, že ho zamestnávateľ preukázateľne viktimizuje.

Dzurinda: Ešte prasa ani po chlieve nebehá, už ho má podelené? (VIDEO)
Informácie o tom, že chystá návrat do slovenskej politiky veľmi dlho zahmlieval. Ani sa im nebránil, ale ani ich nepotvrdzoval. V úzadí však na svojom návrate Mikuláš Dzurinda rozhodne pracoval. Komu to nebolo jasné doteraz, tak už nie je žiadna... Čítať ďalej
29 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Oznamovatelia korupcie by mohli byť aj tí, ktorí sa o korupcii dozvedia v rámci svojej činnosti, napríklad pri poskytovaní bezpečnostných a detektívnych služieb. Urobiť by tak mohli aj osoby, ktoré podajú podnet podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov a taký podnet bude postúpený orgánu príslušnému na prijímanie oznámení o korupcii.

Definícia oznamovateľa by sa mohla rozšíriť aj o osobu, ktorá sa o protispoločenskej činnosti dozvie počas trvania pracovnoprávneho vzťahu alebo iného obdobného vzťahu, pričom tento vzťah sa už skončil. Takisto môže ísť o osobu, ktorej pracovnoprávny vzťah alebo iný obdobný vzťah sa dosiaľ nezačal.

Poslanci chcú tiež zaviesť oceňovanie oznamovateľov formou ceny Juraja Langsfelda. Udeľoval by ju predseda vlády SR. Nová legislatíva by v prípade schválenia mohla byť účinná od 1. mája.

Bude M. Žilinka kandidovať na post prezidenta SR?
Generálny prokurátor Maroš Žilinka zavádzanie občanov nepovažuje za korektné, a preto rozobral na sociálnej sieti dve silné témy. V prvej sa zameral na otázku, či bude kandidovať na post prezidenta SR a v druhej téme sa vyjadril aj k spornému... Čítať ďalej
29 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme