Súhrn medzinárodného spravodajstva
28 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 28. januára - 06.30

TALLINN - Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v piatok počas návštevy estónskeho hlavného mesta Tallinn vyzvala na podporu nezávislých ruských novinárov, aby mohli pracovať bez cenzúry Kremľa. Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu privítal Jourovej iniciatívu, za ktorej cieľ označil zastavenie ruskej propagandy.

VARŠAVA - Ruská propaganda tvrdí, že Poľsko plánuje obsadiť časť územia Ukrajiny, uviedli v piatok vysokopostavené bezpečnostné zdroje poľskej vlády. Splnomocnenec poľskej vlády pre informačný sektor Stanislaw Zaryn na sociálnej sieti Twitter napísal, že tzv. "politológovia" Ruska, ktorí realizujú ciele ruskej propagandy, pokračujú v šírení falošných informácií o Poľsku a jeho údajných plánoch o útoku na Ukrajinu.

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil piatkový krvavý útok pred synagógou vo východnom Jeruzaleme v Izraeli, pri ktorom palestínsky strelec zabil sedem ľudí. "Generálny tajomník dôrazne odsudzuje dnešný teroristický útok. Je obzvlášť odporné, že k útoku došlo na mieste bohoslužieb a práve v deň, keď si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu," povedal Guterresov hovorca.

Zelenskyj chce ďalšie sankcie! Orbán jednoznačne: TOTO NEPRICHÁDZA DO ÚVAHY!
Maďarsko bude vetovať sankcie EÚ voči Rusku v súvislosti s jadrovou energiou, informuje The Guardian. Maďarsko bude vetovať akékoľvek sankcie Európskej únie voči Rusku týkajúce sa jadrovej energetiky, povedal v piatok pre štátny rozhlas premiér... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

HAAG - Holandská generálna prokuratúra v Haagu odporučila v piatok najvyššiemu súdu krajiny, aby 2000-ročný skýtsky zlatý poklad pochádzajúci z piatich múzeí na Kryme definitívne pridelil Ukrajine. Po rokoch právnych ťahaníc tak konečné rozhodnutie môže byť v prospech Kyjeva. Sudcovia najvyššieho súdu sa spravidla riadia odporúčaním generálnej prokuratúry. Rozsudok sa očakáva v septembri.

LIMA - Ťažkostiam čeliaca peruánska prezidentka Dina Boluarteová v piatok vyzvala Kongres, aby voľby naplánované na apríl 2024 presunul na skorší termín, a to na december 2023. Dôvodom tejto požiadavky sú pokračujúce protesty proti jej vedeniu, ktoré si vyžiadali už desiatky obetí. Peru sa zmieta v politickej kríze s takmer každodennými demonštráciami od 7. decembra minulého roka.

PARK CITY - Dokumentárna snímka "20 dní v Mariupole", ktorá je dielom ukrajinského vojnového reportéra a filmára Mstyslava Černova, získala v piatok divácku cenu na amrickom festivale nezávislého filmu Sundance. Film je spoločným projektom AP a relácie Frontline americkej verejnoprávnej televízie PBS a vychádza z 30 hodín materiálu, ktorý Černov a jeho kolegovia nakrútili v meste obliehanom ruskými silami.

MANZINI - Polícia v kráľovstve Eswatini v piatok streľbou gumovými projektilmi rozohnala dav ľudí, ktorí protestovali proti zabitiu popredného opozičného lídra v tejto poslednej absolutistickej monarchii v Afrike. Thulani Maseko, význačný opozičný politik, právnik a publicista v oblasti ľudských práv, bol zastrelený neznámymi útočníkmi minulý týždeň v jeho dome v meste Luhleko.

Európa smeruje k vojne čoraz šialenejším tempom (Felvidék.ma)
"Od druhej svetovej vojny nebola Európa tak blízko ku katastrofe! K vypuknutiu vojny s fatálnymi následkami, ktoré by zasiahli všetky jej krajiny. Pre nás všetkých je vážnou tragédiou, že to jej lídri nevidia alebo sa tvária, že si vôbec... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme