Komentátor Petr Holec: Babiš VYHRAL! Len ste to nepochopili
28 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Petr Fiala by sa mal báť, že Babiš naštartuje svoj obytný príves. Líder ANO v prezidentských voľbách uspel, len si to novinári nevšimli. To sú prvé dojmy komentátora Petra Holca, ktorý pre ParlamentníListy.cz nielen zhodnotil uskutočnené prezidentské voľby, ale načrtol, čo sa v českej politike bude diať ďalej.

Petr Pavel vyhral voľbu prezidenta. Čo to pre Česko znamená politicky? 

Žiaľ, ani netušíme, aký bude Pavel prezident, pretože ho politicky vôbec nepoznáme. Z jeho doterajšieho života vieme len to, že vie servilne slúžiť akémukoľvek režimu – totalite aj demokracii. A pretože bol kandidátom vlády Petra Fialu a premiér ho niekoľkokrát podporil aj osobne, servilne to jeho vláde aj jemu osobne bude určite splácať. 

Ostatne Pavel je dušou vojak, ako vidíme aj z jeho strojového a absolútne nekreatívneho prejavu, a v armáde platí lojalita. Pretože ale mávame prezidentov na dve päťročné obdobia, súčasne s jeho zvolením už začala aj jeho kampaň za znovuzvolenie. Občas preto bude musieť prejaviť lojalitu aj k sebe a svojim voličom, ktorých získal viac ako celá vláda dohromady. 

Fialovu vládu preto sem tam aj naoko skritizuje. Nečakám ale, že by vládu kritizoval za jej totalitné maniere, ako je zavádzanie cenzúry, dohľad nad médiami alebo aktívne vyhľadávanie protištátnych živlov. Nakoniec, čo tiež čakať od niekdajšieho aktívneho komunistu a člena silových zložiek totality, ktorý toto všetko svojou vtedajšou kariérou svedomito bránil?

Každopádne, máme nového vládneho prezidenta, s ktorým nám nebezpečne mizne tradičná deľba moci. Vláde totiž po Strakovce, Snemovni a Senáte novo patrí aj Hrad. A už čoskoro môže mať aj „svojho“ šéfa Ústavného súdu, pretože Pavol menuje toho nového. 

Blaha po prezidentských voľbách: Úprimnú sústrasť, českí bratia
V Česku, žiaľ, vyhrala vojna a prehral mier. Vyjadrujem bratom Čechom úprimnú sústrasť. Takto sa vyjadril na sociálnej sieti podpredseda Smeru Ľuboš Blaha. Česko bude mať na čele štátu vojaka, ktorý ženie národ do vojny proti Rusku,... Čítať ďalej
28 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

A ako ukázal v lete končiaci šéf súdu Pavel Rychetský, aj Ústavný súd môže „makať“ pre vládu, keď sa jeho vedenie jednoducho nebojí. 

A je tu ešte jedna vec, ktorá smrdí starou dobrou totalitou: okrem vlády je Pavel aj prezidentom väčšiny vládnych médií, kam patrí stále agresívnejšie predovšetkým Česká televízia, Zoznam Správy i tituly Economie. Väčšina médií teraz bude pri moci držať nielen „svoju“ Fialovu vládu, ale aj svojho prezidenta Pavla, ktorého budú chrániť pred nenávideným Babišom. 

Svojím spôsobom sme teda nakročili späť k totalite, tentoraz len v mene Fialových „hodnotových“ demokratov. A, samozrejme, aj ich spriatelené umelecké fronty, ktoré často pracujú pre Českú televíziu. A ktorá mimochodom svojou patetickou podporou Pavla znovu ukázala, prečo totality aj vďaka nej vždy nastupujú tak ľahko: jednoducho si aj Pavla premaľujete na Havla a na bare kolektívne zabudnete na to, že by niekedy mohol pracovať pre nejaký zlý režim.

Teraz bude poriadok a pokoj. A komu sa to nepáči... Po výhre Pavla je jasno
Priaznivci aj odporcovia Petra Pavla sa zhodujú. Začína nová éra. Avšak každý si od nej sľubuje niečo iné, informujú Parlamentní Listy. Voľby, ktoré vyhral Peter Pavel, komentujú aj tí, ktorí nie sú Pavlovi naklonení. „A teraz nám nastane ten Kľud... Čítať ďalej
28 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Čo znamená prehra pre expremiéra a šéfa ÁNO Andreja Babiša?

V spomínaných vládnych médiách mu logicky vystavili politické parte, na ktoré sa dávno triasli. Pretože ale u ich novinárov platí, že im články namiesto myšlienok píšu osobné politické priania, tak nepochopili, že aj Babiš vyhral. Len inak. On do toho šiel preto, že ANO ako najsilnejšia strana jednoducho muselo svojim voličom ponúknuť dôstojného kandidáta. 

Babiš sám iste tušil, že spojeného Antibabiša vo finále prezidentskej voľby najskôr neporazí, na to má veľmi vysokú tzv. negatívnu popularitu, ktorej sa inak pekne po česky hovorí aj nenávisť. Kandidatúru na prezidenta preto pojal ako pokračovanie svojej protivládnej mobilizácie, ktorú medzi ľuďmi úspešne robí už celý rok. A to aj vďaka výdatnej pomoci vládnych „demokratov“, ktorí sa správajú ako obyčajní totalitári. 

Babišovým cieľom vo voľbe bolo hlavne neutrpieť potupný masaker v štýle Danuše Nerudovej, to by ho pochopiteľne oslabilo. Lenže on skoro vyhral prvé kolo a v tom druhom ešte pridal nejakých 400 tisíc voličov. A oboje navyše urobil len vo svojom mene. A tiež ako jediný šéf politickej strany, ostatní kandidáti okrem Jaroslava Baštu totiž žiadne strany nemajú.

Slovenskí politici reagujú na Pavlovo víťazstvo
Českí voliči v piatok 27.1. a v sobotu rozhodovali o tom, či sa štvrtým českým prezidentom stane bývalý predstaviteľ českej armády a NATO Petr Pavel, alebo predseda hnutia ÁNO a bývalý premiér Andrej Babiš. S náskokom milión voličských hlasov voľby... Čítať ďalej
28 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

A čo horšie pre vládne strany: Babiš im práve predviedol, že vie mobilizovať nielen voličov ANO, ale aj ďalších opozičných strán vrátane tých mimosnemovných. A tí medzi voličmi držia tesnú väčšinu hlasov, čo Fialovu päťkoalíciu desí viac ako Rakušan so Síkelom dohromady.

Ak totiž niekto v nasledujúcich snemovných voľbách zmobilizuje túto mäsu, môže sa z vládnej päťkoalície znovu stať opoblok. Byť preto Fialom, ničoho sa nebojím tak, ako keď Babiš naštartuje svoj obytniak a vyrazí medzi voličov, pretože nás čaká nonstop mobilizácia. 

Jej prvým testom budú krajské voľby budúci rok a hlavná bitka medzi dvoma tábormi sa potom odohrá v nasledujúcich snemovných voľbách. Až po nich prípadne môžeme písať rôzne politické parte vrátane toho Babišova. 

A ešte k Fialovi: on je politológ, takže si mal sám Babiša zo všetkého najviac priať na Hrade. Po prvé by mu z parlamentnej politiky zmizol úhlavný nepriateľ, ktorého nevie sám poraziť. A po druhé by sa voči „nepriateľskému“ prezidentovi mohol permanentne vymedzovať, pretože aj Messi potrebuje na ihrisku súpera!

Čaputová V ŠTÁBE PAVLA zožala ovácie: „Zvíťazila nádej!“
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová blahoželala Petrovi Pavlovi k zvoleniu za nového českého prezidenta. Na twitteri napísala, že sa teší na spoluprácu, spoločné stretnutia a iniciatívy. S gratuláciou prišiel aj nemecký prezident Frank-Walter... Čítať ďalej
28 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme