Vrchol druhej vlny chrípky očakávajú lekári o pár dní
26 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Vrchol druhej vlny chrípkovej epidémie očakávajú lekári už o pár dní, na prelome januára a februára. Uviedla to vo štvrtok pneumologička nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Ľubica Schutová.

"Aktuálna chrípková sezóna je spôsobená subtypmi chrípky, ktoré sa dali očakávať, a to na základe pozorovaní z južnej pologule, avšak považujeme ju za najťažšiu chrípkovú sezónu za posledných päť rokov," skonštatovala Schutová.

Počas pandémie COVID-19 v posledných dvoch rokoch totiž v spoločnosti podľa nej platili účinné hygienicko-epidemiologické opatrenia, ktoré ľudí chránili nielen proti ochoreniu COVID-19, ale aj proti chrípke a ostatným respiračným vírusom. "Tento fakt spôsobil, že za posledné dva roky bol v populácii nízky výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení a ľudia sa na tieto choroby stali vnímavejší," ozrejmila.

Lekárka upozornila, že keď niekto prekonal chrípku v predchádzajúcej vlne na prelome roka, neplatí, že chrípku nemôže dostať opäť. Vyplýva to opäť z pozorovaní priebehu chrípkovej sezóny na južnej pologuli, kde prvú vlnu chrípky spôsobil subtyp A a druhú subtyp B. "V očkovacej látke proti chrípke sú zastúpené vždy dva subtypy chrípky A a dva subtypy chrípky B. Preto práve očkovaní ľudia majú nižšiu pravdepodobnosť ochorieť v očakávanej druhej vlne a aj keď ochorejú, priebeh infekcie je u nich menej výrazný," priblížila Schutová.

Bývalý novinár Karol Farkašovský: Inteligent to pochopí, netlačí sa tam, kde ho evidentne nechcú
"Drahí ministri a ministerky sa zrejme stali mentálnymi obeťami vlastnej deštrukcie, keď už nie sú schopní „citlivo“ vnímať čo sa tu deje. Nikomu nechýbate...," Citát Karol Farkašovský, bývalý novinár a politik. Zatiaľ, čo sa naša vláda správa,... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Pri respiračných prejavoch v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu podľa nej naďalej dôležité zostáva testovanie na COVID-19. "Dokonca existuje aj spoločné testovanie na prítomnosť COVID-19 a chrípky z jednej testovanej vzorky. Dôležité je to nielen preto, aby sa predišlo šíreniu ochorenia, ale aj z dôvodu, že na liečbu COVID-19 sú dostupné antivírusové lieky, ktoré majú najvyššiu účinnosť pri podaní čo najskôr po vzniku ťažkostí, do piatich dní," ozrejmila lekárka.

Včasné oddiferencovanie obidvoch ochorení, zvlášť u starších pacientov s ďalšími pridruženými ochoreniami, ako i včasné začatie špecifickej liečby, má tak podľa nej veľký význam v ďalšom priebehu ochorenia COVID-19. (tasr)

Poslanci pokračujú v rokovaní, venovať sa majú termínu volieb
Pokračuje 78. schôdza Národnej rady (NR) SR. V úvode 18. rokovacieho dňa do programu pribudol návrh uznesenia o skrátení volebného obdobia parlamentu. Hlasovať o ňom majú v utorok (31. 1.) o 17.00 h. Koalícia navrhuje termín volieb na 30.... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Miahale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!