Súhrn medzinárodného spravodajstva - 26. januára - 06.30
26 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Ranný súhrn správ zo zahraničia

SAN FRANCISCO - Americká spoločnosť Meta oznámila, že čoskoro obnoví osobné účty exprezidenta USA Donalda Trumpa na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Trumpovi účty oboch platformách zrušili pred vyše dvoma rokmi, deň po útoku jeho stúpencov na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára 2021.

MAGDEBURG - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dostane Cenu cisára Otta, ktorú udeľuje nemecké mesto Magdeburg. Slovenskú prezidentku chce oceniť za jej proeurópsku orientáciu a odhodlanie presadzovať právny štát, mier a slobodu. Ocenenie bude slávnostne odovzdané 30. augusta 2023 v magdeburskej katedrále.

KRAKOV - Múzeum v Osvienčime v stredu informovalo, že z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu nebudú predstavitelia Ruskej federácie pozvaní na spomienkovú ceremóniu pri príležitosti 78. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Červenou armádou. Výročie pripadá na piatok 27. januára, ktorý je zároveň aj Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu.

SARAJEVO - Bosniansky parlament schválil v stredu novú vládu, na čele ktorej bude vôbec prvá žena na poste premiéra v tejto balkánskej krajine, etnická Chorvátka Borjana Krištová. Kabinet sa podarilo zostaviť tri mesiace po voľbách.

ABUJA - Najmenej 27 ľudí v stredu zahynulo pri výbuchu bomby, ku ktorému došlo v strednej Nigérii v oblasti zmietanej náboženskými a etnickými konfliktmi. Príčina výbuchu zatiaľ zostáva nejasná a objavili sa aj tvrdenia, že bombu mohlo zhodiť lietadlo nigérijskej armády.

Americká kongresmanka stráca trpezlivosť nad Zelenského správaním
Kongresmanka Bobert žiadala preveriť ukrajinskú pomoc kvôli správam o korupcii Spojené štáty by mali vykonať úplný audit všetkých finančných prostriedkov pridelených Ukrajine uprostred vlny rezignácií ukrajinských predstaviteľov zapojených do... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!