Slovensko ako dieľňa a opravovňa pre americké zbrane
26 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Štátna akciová spoločnosť Letecké opravovne Trenčín (LOTN) sa bude podieľať na opravách slovenských stíhačiek F-16. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

LOTN je zapojená v projekte modernizácie Ozbrojených síl SR a zavedením stíhačiek F-16 nadviazala spoluprácu s výrobcom Lockheed Martin Global Inc. Hovorkyňa priblížila, že v budúcnosti sa tak bude podieľať na údržbe častí lietadiel a zavedení logistického informačného systému.

MINISTERSTVO OBRANY ROKUJE! Ukrajina chce ďalšie naše "Zuzany"!
Ukrajina ma záujem o ďalších 14 kusov húfnic Zuzana 2. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková. "Aktuálne sme vo fáze rokovaní, preto ďalšie podrobnosti nie je možné nateraz poskytnúť," doplnila... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

V LOTN aktuálne podľa Kovaľ Kakaščíkovej prebieha príprava infraštruktúry pracovísk pre jednotlivé typy opráv, konkrétne opravu elektrických agregátov, podvozkov vrátane ich súčastí a tiež súčastí hydraulického systému lietadla.

"V druhej polovici roka očakávame dodanie skúšobných zariadení, ktorých financovanie je súčasťou kontraktu na dodanie lietadiel F-16 Block 70. Následne sa uskutoční vyškolenie personálu spoločnosti LOTN pre obsluhu skúšobných zariadení a vykonávanie opráv a servisu agregátov," povedal generálny riaditeľ Leteckých opravovní Trenčín Ľubomír Galko.

LOTN budú zapojené do implementácie softvérovej platformy Ilias, ktorá bola vybraná ako logistický informačný systém pre prevádzku F-16. Systém podľa hovorkyne poskytuje komplexný nástroj na organizáciu logistiky, operačné využitie lietadiel, tréningov a tiež správu náhradných dielov. "Súčasťou implementácie v LOTN bude hardvérové a softvérové riešenie, ku ktorému bude vyškolený potrebný personál. Z pohľadu využiteľnosti v LOTN bude softvér prioritne používaný na servis a opravu agregátov," uviedla Kovaľ Kakaščíková.

Politico informovalo, že Západ diskutuje o možnosti presunu stíhačiek na Ukrajinu
Predstavitelia západných krajín vedú interné diskusie o možnosti presunu bojovníkov na Ukrajinu, informuje Politico s odvolaním sa na svoje zdroje. „Rozhovor s viac ako šiestimi predstaviteľmi západných vojenských oddelení a diplomatmi potvrdzuje,... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!