Súhrn medzinárodného spravodajstva - 19. januára - 06.30
19 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

PRAHA - Vláda českého premiéra Petra Fialu môže ďalej vládnuť s dôverou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Opozícii sa ju totiž zvrhnúť nepodarilo, ako sa aj očakávalo. Mimoriadna schôdza o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde, ktorá bola zvolaná na žiadosť hnutia ANO, trvala dva dni. Rozprava a následné hlasovanie sa skončili v stredu - tri minúty pred polnocou.

-- Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 81 poslancov, zatiaľ čo 102 bolo proti. Na zvrhnutie vlády bola pritom potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov Snemovne, a teda prinajmenšom 101 hlasov. Samotný predseda ANO a súčasný kandidát na prezidenta Andrej Babiš sa však na hlasovaní nezúčastnil.

WELLINGTON - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vo štvrtok prekvapivo oznámila, že odstupuje zo svojho úradu. Vo funkcii predsedníčky vlády podľa vlastných slov skončí najneskôr 7. februára. O znovuzvolenie sa už následne uchádzať nebude. Ardernová zároveň ohlásila, že parlamentné voľby sa budú konať 14. októbra.

-- Jej Novozélandská strana práce (NZLP) má o jej nástupcovi na poste premiéra aj lídra strany hlasovať v nedeľu 22. januára. Ardernová bude aj po odstúpení z postu premiérky pokračovať vo funkcii poslankyne, aby sa tak nemuseli konať tzv. doplňujúce voľby.

Vo Francúzsku sa chystá obrovský protest! Zúčastniť sa ho má až 1 milión ľudí!
Vo štvrtok bude vo Francúzsku nasadených približne 10 000 policajtov, aby zabezpečili poriadok počas rozsiahlych protestov proti dôchodkovej reforme, informovali francúzske médiá. Približne 3, 5 tisíc z nich bude pracovať v hlavnom meste... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

WASHINGTON - Spojené štáty pripravujú ďalší rozsiahly balík vojenskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote približne 2,5 miliardy dolárov. V noci na štvrtok o tom informovala stanica CNN odvolávajúca sa na dva nemenované zdroje dobre oboznámené so situáciou. Obsahovať by mal vôbec prvýkrát obrnené bojové vozidlá Stryker, ako aj ďalšiu zásielku bojových vozidiel pechoty Bradley a vozidiel odolných voči výbuchom mín (MRAP), nie však tanky či rakety dlhého doletu, o ktoré Ukrajina dlhodobo žiada.

DAVOS - Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzdvihol v stredu vo švajčiarskom Davose finančnú aj vojenskú podporu, akú Ukrajine preukazuje Nemecko aj iné krajiny. Zároveň dodal, že Berlín bude "v podpore Ukrajiny pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné".

DAVOS - Bývalý britský premiér Boris Johnson dostal v stredu vo švajčiarskom Davose medailu "čestného občana Kyjeva" od starostu tohto mesta Vitalija Klička. Johnsona pokladá mnoho Ukrajincov za hrdinu za spôsob, akým spolu s Britániou podporil Ukrajinu po napadnutí Ruskom.

MEXIKO - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v stredu uviedol, že vláda zváži žiadosť narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána o presun zo Spojených štátov do Mexika pre údajné zlé podmienky v americkom väzení.

Poliaci sa spamätávajú?
Myśl Polska: Varšava padne po ruskom odvetnom údere proti agresii NATO. Poľská vláda môže zatiahnuť krajinu do vojenskej konfrontácie s Moskvou, ktorá povedie k zničeniu Varšavy, píše publicistka pre Myśl Polska Silvia... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Milan Laca

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme