Súhrn medzinárodného spravodajstva -16:30
19 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

ŠTOKHOLM - Švédsko prisľúbilo vo štvrtok dodanie svojich delostreleckých systémov typu Archer Ukrajine. Kyjev tieto moderné samohybné húfnice požaduje už niekoľko mesiacov. Švédsko zároveň prisľúbilo, že Ukrajine pošle aj obrnené vozidlá a protitankové strely.

MOSKVA - Kremeľ vo štvrtok varoval pred eskaláciou vojny na Ukrajine, ak Západ poskytne Kyjevu viac zbraní schopných zasiahnuť územie Ruska. Urobil tak v predvečer stretnutia dôležitých spojencov Kyjeva, ktorí budú v Nemecku rokovať o dodaní účinnejších zbraní pre ukrajinskú armádu.

PRAHA - Mendelova univerzita v Brne príde o akreditáciu doktorských študijných programov v oblasti ekonomických vied. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada Národného akreditačného úradu (NAÚ). Ide o kauzu, ktorú musela v predvolebnej kampani opakovane vysvetľovať neúspešná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, ktorá v čase odhalenia problémov univerzitu viedla.

HONGKONG - Hongkong s platnosťou od 30. januára zruší povinnú karanténu pre ľudí nakazených ochorením COVID-19. Informovali o tom vo štvrtok miestne úrady s tým, že ide o súčasť opatrení, ktoré majú vrátiť život v Hongkongu do normálu, aký bol bežný pred vypuknutím pandémie. Po zrušení povinnej karantény bude nosenie rúšok jediným výraznejším obmedzením súvisiacim s covidom, ktoré v Hongkongu naďalej zostane v platnosti.

ISLAMABAD - Afganské radikálne vládne hnutie Taliban vo štvrtok oznámilo, že v dôsledku tuhej zimy zahynulo v krajine za uplynulý týždeň až 78 ľudí. Afganské ministerstvo pre riešenie prírodných katastrof spresnilo, že k úmrtiam došlo od 10. januára. V dôsledku zimy uhynulo aj viac než 75.000 kusov dobytka.

PRAHA - Obyvatelia miest Hradec Králové, Pardubice, Chrudim a okolia sú od štvrtkového rána bez dodávok tepla. Prerušila ich havária teplovodu. Elektrárne Opatovice zaisťujú dodávky tepla pre viac než 63.000 domácností a stovky inštitúcií. Zatiaľ sa im podarilo sprevádzkovať jeden záložný zdroj.

VARŠAVA - Polícia v severnom Poľsku čelí otázkam, prečo bez dôkladného výsluchu prepustila troch potápačov, ktorí boli zachránení v Gdanskom zálive - v blízkosti terminálu na vykládku ropy a rafinérie. Bezpečnostní experti tvrdia, že prítomnosť potápačov v danej oblasti Gdanského zálivu vyvoláva obavy. Tie súvisia s aktuálnym napätím vo vzťahoch s Ruskom ohľadne dodávok energonosičov, a tiež s podporou, ktorú Poľsko poskytuje Ukrajine pri obrane voči ruskej agresii.

Bukovský vyhral súd! Bloger, ktorý ho označil za dezinformátora sa MUSÍ ospravedlniť
Igor Bukovský vyhral! A to žalobou, ktorú podal na prvostupňový súd. Roman Hanajík (bloger Denníka N) nesúhlasil s názormi známeho lekára na pandémiu a nazval ho dezinformátrom. Teraz sa na základe rozhodnutia súdu v Považskej Bystrici musí... Čítať ďalej
19 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme