Prezidentka si prevezme Schwarzkopfovu európsku cenu: Za boj proti korupcii
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Prezidentka Zuzana Čaputová si budúci utorok v Berlíne prevezme Schwarzkopfovu európsku cenu. Dostala ju za odvahu postaviť sa organizovanému zločinu, za práva menšín a najmä Rómov a za ekologicky udržateľnú budúcnosť, uviedla v oznámení Schwarzkopfova nadácia Mladá Európa, informuje TASR.

"Celej Európe dáva nádej, že budúcnosť tolerancie, udržateľnosti a spoločenstva je možná," uviedla nadácia v odôvodnení. "Jej boj proti korupcii ukazuje, že existuje alternatíva ku skorumpovanej a autoritárskej elite. Stala sa vzorom v celom regióne a opozičné hnutia po celom regióne získali novú silu."

Cenu Čaputovej udelili ešte v roku 2021, vzhľadom na pandémiu COVID-19 však odovzdávanie odložili až na tento rok.

Na podujatí sa 24. januára zúčastní aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý predtým slovenskú prezidentku prijme vo svojom sídle, vyplýva z informácií jeho kancelárie.

Schwarzkopfovu európsku cenu udeľujú od roku 2003 predstaviteľom politiky a občianskej spoločnosti. O ocenených za výnimočné príspevky k európskemu porozumeniu a ideálom rozhoduje porota mladých ľudí z celej Európy.

Prezidentka zaslala V. Zelenskému sústrastný telegram, zároveň ho uistila o priateľstve Slovenska
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok zaslala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sústrastný telegram v súvislosti s nehodou vrtuľníka pri meste Brovary. Nehoda si vyžiadala viacero obetí vrátane ukrajinského ministra vnútra... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme