Súhrn medzinárodného spravodajstva
18 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR
Súhrn medzinárodného spravodajstva

KYJEV Ukrajinské ministerstvo vnútra dočasne povedie šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Oznámil to v stredu ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, keď doterajší minister Denys Monastyrskyj zahynul pri havárii vrtuľníka. Šmyhaľ spresnil, že vláda Klymenka oficiálne vymenovala za námestníka ministra vnútra, ale bude plniť povinnosti ministra vnútra. Doterajší šéf rezortu vnútra Monastyrskyj v stredu zahynul pri tragickom páde vrtuľníka.

BRUSEL - Európsky parlament (EP) v stredu v Štrasburgu vyzval, aby boli hráči videohier lepšie chránení pred závislosťou a manipulatívnymi praktikami a v tejto súvislosti vyzval aj na lepšiu ochranu detí a mladistvých. Správa, za ktorú zahlasovalo 577 poslancov, 56 bolo proti a 15 sa zdržalo hlasovania, požaduje harmonizované pravidlá na úrovni EÚ.

BRUSEL - EÚ a jej členské štáty musia zvýšiť svoju vojenskú, politickú a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a posilniť svoju obranu v boji proti ruským hrozbám pre európsku bezpečnosť. Zhodli sa na tom v stredu poslanci Európskeho parlamentu (EP). Vyplýva to z výročnej správy o spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej európskej politike; za hlasovalo 407 poslancov, 92 bolo proti a 142 sa zdržalo.

LONDÝN - Britská anglikánska cirkev v stredu oznámila, že nezmení pravidlá a osobám rovnakého pohlavia nepovolí uzatvoriť manželstvo. Rozhodla sa tak po päť rokov trvajúcich rokovaniach o tejto téme. Páry ľudí rovnakého pohlavia však budú môcť prísť do chrámu, aby "poďakovali za svoje civilne uzatvorené manželstvo alebo registrované partnerstvo a získali Božie požehnanie", uviedla anglikánska cirkev.

BRUSEL - EÚ dodržiava svoje záväzky podporovať tých, ktorí to potrebujú a počiatočná úroveň humanitárneho rozpočtu na rok 2023 dosiahne 1,7 miliardy eur. Hlavným zdrojom humanitárnych potrieb vo svete sú vojny, konflikty alebo násilia a rozsiahle porušovanie medzinárodného humanitárneho práva. Humanitárna pomoc EÚ preto pomáha miliónom zraniteľných ľudí, vrátane násilne vysídlených aj ich hostiteľských komunít.

Bidenov "darček" Rusku
The Washington Times: Bidenova globálna chyba pomohla Rusku dramaticky zvýšiť jeho príjmy. Politika amerického prezidenta Joea Bidena v oblasti energetiky umožnila Rusku výrazne zvýšiť príjmy z predaja ropy, uhlia a plynu. Píšu o tom Washington... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Milan Laca

DAVOS - Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v stredu vyhlásil, že "má veľmi dobré a pozitívne signály", že na stretnutí západných spojencov Ukrajiny v piatok v Nemecku budú oznámené dodávky nových zbraní. Bývalý majster sveta v ťažkej váhe v boxe Kličko je tento týždeň na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose súčasťou veľkej ukrajinskej delegácie, ktorá tam lobuje za viac finančnej pomoci a za moderné zbrane pre Ukrajinu.

TOKIO - Japonský najvyšší súd v Tokiu v stredu potvrdil oslobodzujúci verdikt voči trom bývalým manažérom spoločnosti TEPCO obžalovaným zo zanedbania povinnosti počas katastrofy v jadrovej elektrárni Fukušima. Podľa súdu nemohli predvídať masívnu vlnu cunami, ktorá v roku 2011 zasiahla elektráreň, píše na svojej webovej stránke denník The Guardian. Potvrdil tým rozhodnutie súdu nižšej inštancie zo septembra 2019.

PETROHRAD - Konanie Ruska na Ukrajine je namierené na zastavenie "vojny", ktorá mnohé roky prebieha na východe Ukrajiny. Vyhlásil to v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Podľa šéfa Kremľa sa Moskva dlho snažila vyjednať urovnanie konfliktu vo východoukrajinskom regióne Donbas medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.

TEHERÁN - Najmenej 70 ľudí utrpelo v stredu zranenia pri zemetrasení s magnitúdou 5,8, ktoré zasiahlo severozápadný Irán neďaleko hranice s Tureckom. Zemetrasenie nastalo blízko mesta Choj v provincii Západný Azerbajdžan o 13.38 h miestneho času (11.08 h SEČ) v hĺbke desať kilometrov, uviedla geologická služba USGS.

OTTAWA - Kanada daruje Ukrajine 200 obrnených transportérov. V stredu počas návštevy Kyjeva to oznámila kanadská ministerka obrany Anita Anandová. Anandová potvrdila tento "ďalší balík vojenskej pomoci" za prítomnosti ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova. "Tieto vozidlá ponúkajú najmodernejšiu a najlepšiu technológiu svojho druhu a dajú sa na ne jednoducho umiestniť zbrane," povedala.

MADRID - Celkovo 2390 migrantov vlani zomrelo alebo sa stratilo na mori pri pokusoch dostať sa do Španielska. Oproti roku 2021 ide o pokles, oznámila v stredu mimovládna organizácia Caminando Fronteras. Medzi migrantmi, ktorí zahynuli, bolo aj 288 žien a 101 detí. Približne 1784 migrantov zahynulo pri pokusoch doplaviť sa na španielske Kanárske ostrovy.

Vo Francúzsku sa chystá obrovský protest! Zúčastniť sa ho má až 1 milión ľudí!
Vo štvrtok bude vo Francúzsku nasadených približne 10 000 policajtov, aby zabezpečili poriadok počas rozsiahlych protestov proti dôchodkovej reforme, informovali francúzske médiá. Približne 3, 5 tisíc z nich bude pracovať v hlavnom meste... Čítať ďalej
18 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

DAVOS - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres nepredpokladá, že vojna na Ukrajine sa skončí v blízkej budúcnosti. Guterres to povedal v stredu na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose. Generálny tajomník OSN poukázal na veľké historické rozdiely medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sťažujú hľadanie riešenia v súlade s medzinárodným právom a rešpektovaním územnej celistvosti.

DAVOS - Ukrajina potrebuje výrazne viac zbraní v kľúčovom okamihu ruskej invázie. Takáto podpora je jedinou cestou k mierovému riešeniu. Povedal to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Ak chceme mať zajtra vyrokované mierové riešenie, dnes musíme poskytnúť viac zbraní," povedal šéf NATO popri Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose.

KÁBUL - Pre chladné počasie zahynulo minulý týždeň v Afganistan 70 ľudí. Oznámil to v stredu predstaviteľ vládneho hnutia Taliban. Podľa Abdullaha Mohammadiho z afganského úradu pre riadenie krízových situácii zahynulo aj 70.000 zvierat. O veľkom počte obetí chladného počasia informovali aj afganské médiá, podľa ktorých tvorili v niektorých provinciách väčšinu obetí deti alebo ľudia so závislosťou na návykových látkach.

TEL AVIV - Vedúci izraelského pamätníka holokaustu Jad va-šem Dani Dajan pricestuje na budúci týždeň po prvýkrát do Nemecka, kde otvorí výstavu a stretne sa s nemeckými predstaviteľmi vrátane kancelára Olafa Scholza. V Berlíne bude 27. januára, v Deň pamiatky obetí holokaustu. Spolu s predsedníčkou Spolkového snemu (Bundestagu) Bärbelou Basovou otvorí výstavu s názvom "Šestnásť predmetov".

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME