Súhrn medzinárodného spravodajstva - 18. januára - 06.30
18 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 18. januára - 06.30

PRAHA - Mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR venovaná prerokovaniu návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Petra Fialu (ODS) bude pokračovať v stredu od 09.00 h SEČ. Ako informoval spravodajský web ČT24, Fialova vláda čelí hlasovaniu, ktoré iniciovala opozičná strana ANO, už druhýkrát v tomto volebnom období.        

DAVOS - Vojenská invázia Ruska na Ukrajinu ukazuje, že už nemá dlhšie zmysel, aby Ukrajina nebola v NATO. Vyhlásil to v utorok bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger, ktorý dlho namietal proti tomu, aby Ukrajina do NATO vstúpila.

MOSKVA - Ruská polícia zadržala v utorok v Moskve najmenej štyroch ľudí, ktorí prišli k improvizovanému pamätníku obetiam raketového útoku na bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro. Podľa očitého svedka políciu privolali aktivisti provládneho nacionalistického hnutia známeho ako SERB.

LONDÝN - Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v utorok využil druhé výročie svojho zadržania na to, aby zopakoval svoj prísľub, že bude pokračovať v opozícii voči Kremľu. Jeho rodina a spojenci začali kampaň za jeho prepustenie z väzenia.

MANILA - Filipínsky odvolací súd v stredu oslobodil nositeľku Nobelovej ceny za mier Mariu Ressovú a jej internetovú spravodajskú spoločnosť Rappler spod obžaloby v štyroch prípadoch daňových únikov.

LONDÝN - Zdravotníci v Anglicku začali v stredu dvojdňový štrajk za zvýšenie svojich platov, informovala agentúra AFP. Tento ich najnovší protest - prvý sa konal v decembri - zvyšuje tlak na štátom financovanú Národnú zdravotnú službu (NHS) v čase najväčšieho dopytu a dlhých čakacích lehôt na vyšetrenie či operácie.

MNÍCHOV - Súdne konanie proti nedávno zosnulému emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. na Krajinskom súde v Traunsteine v juhonemeckej spolkovej krajine Bavorsko bolo dočasne pozastavené. Potvrdil to v utorok hovorca tohto súdu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme