Súhrn medzinárodného spravodajstva
18 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 18. januára.

KYJEV - Pád vrtuľníka, ku ktorému došlo v stredu ráno v meste Brovary pri Kyjeve, si vyžiadal životy troch najvyššie postavených predstaviteľov ukrajinského ministerstva vnútra. Zahynul minister vnútra Denys Monastyrskyj, jeho prvý námestník Jevhen Jenin a štátny tajomník Jurij Lubkovyč. Vrtuľník sa zrútil v blízkosti budovy miestnej materskej školy a bytovky v meste Brovary. Nešťastie si vyžiadalo dovedna 18 obetí vrátane troch detí.

BRATISLAVA - Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger (OĽANO) a dočasne poverení ministri obrany a vnútra Jaroslav Naď (OĽANO) a Roman Mikulec (OĽANO) vyjadrili ľútosť nad tragickou nehodou vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj.

PRAHA - Český minister vnútra Vít Rakušan vyjadril úprimnú sústrasť rodine ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, ktorý v stredu zahynul pri páde vrtuľníka v meste Brovary. Rakušan bude rodine kondolovať osobne.

BRUSEL - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ označil v stredu úmrtie ministra vnútra Denysa Monastyrského za "obrovskú stratu pre vládu aj celý štát". Šmyhaľ v príspevku na platforme Telegram ohlásil, že nariadil okamžité zriadenie špeciálnej vyšetrovacej skupiny, ktorá detailne prešetrí všetky okolnosti tejto tragédie.

MOSKVA - Šéf diplomacie Kremľa Sergej Lavrov prirovnal v stredu kroky Spojených štátov v súvislosti s vojnou na Ukrajine k činom nacistického diktátora Adolfa Hitlera a francúzskeho vojvodcu Napoleona Bonaparteho. Lavrov tvrdil, že Washington si podmanil Európu, aby mohol viesť vojnu voči Rusku. Hitler a Napoleon podľa jeho tvrdení kedysi proti Rusku využívali rovnakú taktiku ako teraz USA.

JAKARTA - Silné podmorské zemetrasenie s magnitúdou 7,0 postihlo v stredu oblasť v blízkosti ostrova Maluku na východe Indonézie. Úrady vyhlásili aj varovanie pred vlnou cunami, uviedla geologická služba Spojených štátov (USGS). Epicentrum otrasov sa nachádzalo 150 kilometrov severozápadne od východoindonézskeho ostrova Halmahera v hĺbke 60 kilometrov.

AMSTERDAM - Holandský Senát schválil dodatok k ústave, ktorý výslovne zakazuje diskrimináciu občanov na základe sexuálnej orientácie alebo zdravotného hendikepu. Holandská ústava doposiaľ zakazovala diskrimináciu na základe náboženstva, filozofického a politického presvedčenia, rasy, pohlavia, "alebo z akýchkoľvek iných dôvodov".

HONGKONG - Taiwanská armáda prvýkrát umožní ženám, aby sa dobrovoľne zúčastňovali na výcviku záložníkov. K tomuto kroku Taiwan pristúpil v období zvyšujúceho sa vojenského tlaku Číny. Doposiaľ mohli takýto výcvik na Taiwane absolvovať len muži. Miestny rezort obrany totiž nemal dostatočné ubytovacie kapacity pre záujemcov oboch pohlaví.

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME