Rýchly prehľad správ zo zahraničia
17 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 17. januára - 06.30

PRAHA - Kostol Panny Márie Víťaznej v Prahe bude v utorok predpoludním výnimočne uzavretý. Dôvodom je nesúhlas správcov kostola s predvolebnou kampaňou prezidentského kandidáta Andreja Babiša, ktorý sa podľa správ médií chystal v utorok tento kostol navštíviť.

LONDÝN - Náčelník generálneho štábu britskej armády Patrick Sanders povedal, že dodávka tankov a delostreleckých systémov Ukrajine dočasne oslabí britskú armádu. Upozornil aj na potrebu obnoviť bojaschopnosť armády po poskytnutí tejto pomoci.

LONDÝN - Britská vláda plánuje zablokovať návrh zákona schválený v decembri škótskym parlamentom, ktorý osobám zjednoduší oficiálnu zmenu pohlavia. Oznámil to v pondelok britský minister pre Škótsko Alister Jack.

ŠTRASBURG – Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová po korupčnom škandále v tejto inštitúcii predložila v pondelok prvé návrhy reforiem. Patria k nim prísnejšie pravidlá pre bývalých poslancov, ktorí v europarlamente vykonávajú lobistickú činnosť.

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok žiadal od Západu dodávky ťažkých zbraní a poďakoval sa Spojenému kráľovstvu, ktoré v sobotu prisľúbilo dodanie tankov Challenger 2. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

NEW YORK - Približne 40 členských krajín OSN v pondelok vyzvalo Izrael, aby zrušil sankcie zavedené voči palestínskej samospráve. Izrael tieto sankcie prijal v reakcii na žiadosť OSN o posúdenie izraelskej okupácie na palestínskych územiach.

PEKING - Počet obyvateľov Číny sa vlani znížil o približne 850.000. Ide po prvý pokles populácie za viac než 60 rokov. Vyplýva to z oficiálnych údajov, ktoré boli zverejnené v utorok.

Kremeľ povedal JASNE: TOTO sa stane s TANKAMI, ktoré Británia dodá Ukrajine
Londýn oficiálne priznal, že má v úmysle poslať na Ukrajinu 14 tankov Challenger. Ako sa uvádza v tlačovej správe úradu britského premiéra, robí sa to s cieľom pomôcť Ukrajine „využiť výhodu, vyhrať túto vojnu a zabezpečiť trvalý mier“. Vzápätí... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme