Putin predložil Dume návrh na vypovedanie zmlúv Rady Európy vo vzťahu k Ruskej federácii
17 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Ruský prezident Vladimir Putin predložil Štátnej dume návrh zákona o ukončení medzinárodných zmlúv Rady Európy vo vzťahu k Rusku.

Zodpovedajúci dokument bol zverejnený v utorok na základe aktivít Snemovne ruského parlamentu.

Celkovo sa v súvislosti s ukončením členstva Ruskej federácie v Rade Európy navrhuje zvážiť 21 medzinárodných zmlúv ukončených vo vzťahu k Ruskej federácii od 16. marca 2022, medzi ktoré patria: Charta Rady Európa, Všeobecná dohoda o výsadách a imunitách Rady Európy, Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Európsky dohovor o potláčaní terorizmu, Európska charta miestnej samosprávy, Európska sociálna charta .

Stoltenberg: Západ čoskoro Ukrajine poskytne viac ťažkých zbraní
Ukrajina môže od Západu čoskoro čakať viac dodávok ťažkých zbraní. V rozhovore pre nemecké médiá to v nedeľu povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Nedávne prísľuby súvisiace s ťažkým vojenským... Čítať ďalej
15 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vo vysvetlivke sa uvádza, že 25. februára 2022 Výbor ministrov Rady Európy prijal uznesenie o pozastavení zastúpenia Ruskej federácie v štatutárnych orgánoch Rady Európy. Dňa 15. marca 2022 Rusko oficiálne oznámilo generálnemu tajomníkovi Rady Európy svoj zámer vystúpiť z Rady Európy na základe článku 7 Charty Rady Európy (upravuje postup pri dobrovoľnom vystúpení), ako aj vypovedať Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Dňa 16. marca 2022 Výbor ministrov Rady Európy prijal uznesenie o ukončení členstva Ruska v Rade Európy od rovnakého dátumu .

Ruská federácia vychádza zo skutočnosti, že uvedený dohovor a ďalšie spomenuté medzinárodné zmluvy Rady Európy prestali pre Rusko od 16. marca 2022 platiť.

Výška ruského príspevku do rozpočtov Rady Európy a jej čiastkových dohôd na rok 2022 mala byť asi 33,7 milióna eur, píše sa v dôvodovej správe. V súvislosti s ukončením členstva Ruska v Rade Európy sa rozhodlo o platení príspevkov len po dobu pobytu v tejto organizácii – od 1. januára do 15. marca 2022. Celková suma bola podľa dokumentu približne 5,7 milióna eur.

V súlade so zákonom z 15. júla 1995 č. 101-FZ "O medzinárodných zmluvách Ruskej federácie", rozhodnutie o ukončení medzinárodných zmlúv Rady Európy vo vzťahu k Ruskej federácii, ktoré boli ratifikované federálnymi zákonmi , podlieha prijatiu vo forme federálneho zákona.

Sankcie ZLYHALI: Británia nakupuje viac „indickej“ ropy z RUSKA!
Británia uprostred sankčnej vojny Západu proti Rusku navyšuje nákupy indických destilátov, ale veľa z nich je zrejme rafinované z ruskej produkcie predávanej so zľavou do Indie, informuje Breitbart. Hoci panuje všeobecný názor, že Rusko sa od... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme