Prezidentka: Od NRSR očakáva do konca januára rozhodnutia k predčasným voľbám
17 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ak Národná rada SR do konca januára neprijme rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám, prezidentka SR Zuzana Čaputová je pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetencií. Hlava štátu to oznámila v reakcii na utorkové ukončenie diskusií o možnom vzniku parlamentnej väčšiny 76 poslancov.

"Po dnešku je zrejmé, že snaha Eduarda Hegera o novú väčšinu v parlamente definitívne nenašla podporu. Všetko úsilie by teda malo smerovať k jedinému rozumnému riešeniu v tejto situácii," dodala prezidentka.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje všetky snahy o vznik novej väčšiny 76 poslancov dnešným dňom za uzavreté, šéf exekutívy to vyhlásil v súvislosti s definitívnym odmietnutím takejto diskusie zo strany SaS. Premiér chce diskutovať o predčasných voľbách, ako najreálnejší vidí jesenný termín. V stredu (18. 1.) chce o termíne volieb rokovať so zástupcami OĽANO, Za ľudí, Sme rodina aj SaS.

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová reagovala, že jej strana predčasné voľby odmieta podporiť.

Remišová sa ZRÚTILA! SaS PODPORUJE PREDČASNÉ VOĽBY
"Strana Sloboda a Solidarita nemá s Eduardom Hegerom momentálne o čom rokovať, keďže novú väčšinu nie sú ochotní podporiť ani všetci poslanci OĽANO a ani hnutie Sme rodina." Uviedla to strana SaS, vo svojom stanovisku na sociálnej sieti a doplnila,... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Kollár preferuje júnový termín, ale nevylučuje aj úradnícku vládu, bez podpory parlamentu

Hnutie Sme rodina je ochotné podporiť septembrový termín predčasných volieb, naďalej však preferuje voľby v júni. V utorok to vyhlásil predseda hnutia a Národnej rady SR Boris Kollár s tým, že je potrebné nájsť kompromis.

"Sme rodina podporuje júnové voľby, aby sme vyviedli krajinu von a konečne mohla prísť vláda, ktorá bude mať plné kompetencie a bude mať dôveru občanov. Ale sme ochotní pristúpiť na kompromis, že by to mohol byť september, ak sa väčšinoví partneri dohodnú," povedal Kollár. Je podľa neho potrebné nájsť také riešenie, kde bude "každý aspoň trochu spokojný".

Predseda Sme rodina zároveň konzultuje s lídrami všetkých parlamentných politických strán o prijatí ústavného zákona a skrátení volebného obdobia. Lídrov zároveň požiadal, aby rokovania viedli dôstojne, nevybíjali si na tom politický kapitál a nerobili z toho cirkus.

Ak sa štyri bývalé koaličné strany dohodnú na skrátení volebného obdobia a urobia spoločné vyhlásenie, tak by mohli podľa Kollára dovládnuť do predčasných volieb v súčasnej forme. "V prípade, že neprijmeme ústavný zákon, všetko padá a opozícia môže zabudnúť na predčasné voľby," poznamenal šéf Sme rodina s tým, že prezidentka Zuzana Čaputová tak vymenuje úradnícku vládu. Tá však podľa neho nebude mať podporu parlamentu.

Slovenskí katolíci vyzývajú na účasť v referende
Občianske združenie SLOVENSKÍ KATOLÍCI vyzývajú občanov na účasť k referendu, ktoré sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Ich výzvu vám prinášame v plnom znení, tak ako bola zverejnená 14. januára 2023 v denníku Hlavné správy. Milí Slováci a... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme