Od reality sú (niektorí) politici vzdialení na svetelné roky
17 | 01 | 2023 I Eka Balašková

V jednej z nedeľných diskusných relácii sa Erik Tomáš "priznal", že netuší, koľko stojí liter mlieka. Slovákom tým potvrdil to, čo politikom mnohí vyčítajú už tridsať rokov - politici netušia, "o čom je život". Nepoznajú ceny v obchodoch a nevedia, ako žijú bežní ľudia.

Ako sú na tom politici s vedomosťami o aktuálnych cenách základných potravín? Dočkáme sa v dohľadnej budúcnosti aj spomaleniu rastu cien potravín? Faktúry, ktoré chodia podnikateľom tomu veľmi nenasvedčujú a ak sa dočkáme, tak len menej kvalitných výrobkov zo zahraničia, pretože slovenskí výrobcovia pomaly končia.

Nakupujú zdravšie, teda aj drahšie

"V nedeľu som si kúpil 250 gramové bezlaktózové maslo za 4,26 eurá. Štandardné je však lacnejšie, odhadujem ho na približne 3 eurá," uviedol exminister Branislav Gröhling (SaS). Výhradne bezlepkový chlieb nakupuje aj Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

"Pri vajciach je tá cena rôzna. Ak dobre viem, tak cena jedného vajíčka sa začína zhruba na sume do 25 centov, až po tie BIO, kde stojí až 60-70 centov jedno. Záleží, či chcete vajcia z klietkového chovu, podstielkového alebo z voľného chovu. Ja uprednostňujem BIO vajíčka, takže si za ne vždy priplatím," vysvetľuje dnes už nezaradený poslanec Šipoš.

Beňová nevie, čo stoja zemiaky

Europoslankyňa za Smer Monika Beňová má o cenách potravín dobrý prehľad. Netuší však, koľko stoja zemiaky, aj to len z jedného dôvodu:

"Otec môjho muža má veľkú záhradu, takže zemiaky som nekupovala už niekoľko rokov,"vysvetlila.

Bratislava: Petržalka neplánuje znižovať teplotu v školách či inštitúciách
Bratislavská Petržalka neplánuje napriek energetickej kríze znižovať teplotu v školách či inštitúciách vo svojej pôsobnosti. Neplánuje ani hromadné prepúšťanie. Opatrenia typu spájania niektorých referátov či prechod niektorých inštitúcií pod... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Miroslav Kollár jednotlivé ceny nerieši

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár sa priznal, že ceny veľmi neovláda - v rámci nakupovania si totiž všíma až konečnú sumu na bloku.

Chlapi majú prehľad

Celkom slušne sa v cenách základných potravín orientuje Peter Pollák mladší (OĽaNO), ale aj Erik Ňarjaš.

"250-gramová kocka masla stojí dve až tri eurá, 10 vajec 2 eurá a liter mlieka okolo jedného eura,"vysypal poslanec za OĽaNO a nedávny kandidát na predsedu košickej VÚC-ky..

Šancu dostal aj Tomáš

"Priznám sa, že u nás nakupuje manželka. To zdražovanie v poslednej dobe bolo tak enormné, že prekonalo všetky doterajšie predstavy. Kocka masla stojí, to väčšie, medzi tromi a štyrmi eurami. V akcii môže byť aj za 2,9 eura. Záleží aj, aká značka masla. Desať vajec môže stáť od 2,3 až do 2,8 eura v závislosti od obchodu. To mlieko, čo som povedal, že medzi troma až štyrmi eurami, tak to je bezlaktózové. To klasické mlieko stojí do 2 eurá. Ale keď to berieme od toho najlacnejšieho, tak aj od 0,7, ale tak do 2 eur,"  pokúsil sa napraviť svoju reputáciu Erik Tomáš.

Od Nového roka "šlo hore" VŠETKO

Prehľad v cenách môže mať len človek, ktorý pravidelne chodí nakupovať. Ten vie, že podnikatelia od 1. januára dvíhajú ceny. S prichádzajúcimi zálohovými faktúrami na elektrinu, majú podnikatelia dve možnosti. Skončiť s podnikateľskou činnosťou a zatvoriť veľakrát jediné potraviny v obci, alebo razantne zvýšiť ceny. Nezaradený poslanec Patrick Linhart v tejto súvislosti upozornil na fakt, že mnoho slovenských výrobcov končí.

"Len počas jedného dňa mi volalo deväť výrobcov slovenských potravín, že dnešným dňom zatvárajú svoju výrobu. Tiež mi volali dva obchody, ktoré mali faktúry za elektrinu sedemsto eur, teraz majú tritisícpäťsto eur," povedal Linhart.

"Zostanú nám len zahraničné reťazce plné zahraničných výrobkov, pretože tie slovenské už na pultoch neuvidíme," upozorňuje poslanec.

Poslanec Linhart: Budem zverejňovať tieto veci, už si môžem otvárať ústa
Nezaradený poslanec Patrick Linhart je spokojný so svojim odchodom z koalície, pretože táto vláda podľa neho neplní svoje programové vyhlásenie. V oblasti slovenskej potravinovej sebestačnosti podľa Linharta robí presný opak toho, čo si dala za... Čítať ďalej
15 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme