ZBYTOČNÁ SNAHA? Američania cvičia Ukrajincov v Nemecku
16 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

V Nemecku sa v nedeľu pod vedením inštruktorov armády USA začal nový, rozšírený bojový výcvik príslušníkov ukrajinských síl. Oznámil to generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády, informuje TASR. Bývalý zpravodajský dôstojník námornej pechoty USA a zbrojný inšpektor OSN Scott Ritter si myslí, že to stačiť nebude. A nemci nestíhajú vyrábať a opravovať tanky. Na čom teda budú Ukrajinci bojovať?

Cieľom výcviku je vytvoriť približne 500-členný prápor, ktorý by v nasledujúcich piatich až ôsmich týždňoch bojoval proti ruským inváznym silám.

Milley, ktorý v pondelok navštívi výcvikový priestor Grafenwöhr, kde sa tento projekt realizuje, ďalej uviedol, že ukrajinskí vojaci prišli do Nemecka pred niekoľkými dňami. Na mieste majú k dispozícii kompletnú výzbroj a ďalšie vybavenie.

Výcvik zahŕňajúci široké spektrum zbraní je zameraný na zdokonaľovanie schopností ukrajinských síl, aby boli lepšie pripravené začať ofenzívu alebo čeliť nárastu útokov ruskej armády. Ukrajinci sa naučia, ako lepšie presúvať a koordinovať svoje jednotky o veľkosti roty a práporu v boji s využitím kombinácie delostrelectva, obrnených vozidiel a pozemných síl.

Milley novinárom, ktorí s ním cestujú do Európy, povedal, že komplexný výcvik — v kombinácii s novými zbraňami, delostrelectvom, tankami a inou technikou, dodávanou Ukrajine — bude kľúčom k tomu, aby ukrajinské sily získali späť územie, ktoré obsadilo Ruskom v takmer 11 mesiacov trvajúcej vojne.

"Táto podpora je pre Ukrajinu skutočne dôležitá na to, aby sa mohla brániť. Dúfame, že to v krátkom čase zvládneme," povedal Milley.

USA už vycvičili viac ako 3100 ukrajinských vojakov pre používanie niektorých zbraní a ďalšieho vybavenia, vrátane húfnic, obrnených vozidiel a mobilného raketového systému HIMARS.

Naozaj Rusi vyhrajú?
Americký spravodajský dôstojník a zbrojný inšpektor OSN predpovedá víťazstvo Ruska na Ukrajine. Bývalý spravodajský dôstojník námornej pechoty Spojených štátov a zbrojný inšpektor OSN Scott Ritter tvrdí - Rusko v roku 2023 porazí Ukrajinu. Bude... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Milan Laca

Opačný názor bývalého zpravodajského dôstojníka námornej pechoty USA a zbrojného inšpektora OSN Scotta Rittera

Impozantné ukrajinské vojenské úspechy, ktoré boli umožnené vďaka vojenskej pomoci NATO, prišli na obrovskú cenu v podobe životov a materiálu. Hoci je ťažké presne vyčísliť straty, ktoré utrpela ktorákoľvek zo strán, je všeobecne uznávané, a to aj ukrajinskou vládou, že  ukrajinské straty boli obrovské.

Vzhľadom na to, že bojové línie sú v súčasnej dobe stabilizované, otázka, kam sa vojna bude uberať, sa zužuje na základnú vojenskú matematiku – stručne povedané, na príčinný vzťah medzi dvoma základnými rovnicami, ktoré sa točia okolo rýchlosti vyhorenia (ako rýchlo sú straty udržiavané) verzus rýchlosti doplňovania (ako rýchlo je možné tieto straty nahradiť).

Zdá sa, že NATO ani Spojené štáty nie sú schopné udržať množstvo zbraní, ktoré boli dodané na Ukrajinu a ktoré umožnili úspešné jesenné protiútoky proti Rusom.

Toto vybavenie bolo z veľkej časti zničené a hoci Ukrajina neustále trvá na tom, že potrebuje viac tankov, obrnených bojových vozidiel, delostrelectva a protivzdušnej obrany, a  hoci sa zdá, že nová vojenská pomoc príde, bude do bitky prichádzať neskoro a v nedostatočnom množstve, aby mala na bojisku víťazný dopad.

Rovnako počet strát, ktoré Ukrajina utrpela a ktoré niekedy dosahujú viac ako 1 000 mužov denne, ďaleko presahuje jej schopnosť mobilizovať a vycvičiť náhradníkov.

Na druhej strane Rusko práve dokončuje mobilizáciu viac ako 300 000 mužov, ktorí sú podľa všetkého vybavení najmodernejšími zbraňovými systémami z ruského arzenálu.

Až tieto sily dorazia v plnom počte na bojisko, niekedy koncom januára, nebude mať Ukrajina žiadnu odpoveď. Táto krutá realita v spojení s ruskou anexou viac ako 20 % ukrajinského územia a škodami na infraštruktúre blížiacimi sa k 1 biliónu dolárov neveští pre budúcnosť Ukrajiny nič dobré.

Staré ruské príslovie hovorí: „Rus zapriaha pomaly, ale jazdí rýchlo.“ Zdá sa, že práve to sa deje v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom.

Ukrajina aj jej západní partneri sa snažia udržať konflikt, ktorý sami iniciovali, keď v apríli 2022 odmietli možné mierové urovnanie. Rusko sa po začiatku na zadných nohách do značnej miery preskupilo a je pripravené obnoviť rozsiahle útočné operácie, na ktoré Ukrajina ani jej západní partneri nemajú adekvátnu odpoveď.

Vzhľadom na históriu minských dohôd je navyše nepravdepodobné, že by sa podarilo Rusko odradiť od vojenskej ofenzívy prostredníctvom diplomacie. Zdá sa teda, že rok 2023 sa rysuje ako rok pokračujúcej násilnej konfrontácie vedúcej k rozhodujúcemu ruskému vojenskému víťazstvu.

Scott Ritter: VÝĽAD PRE UKRAJINU na rok 2023. Ako Rusko premení svoje vojenské víťazstvo?
Vzhľadom na históriu Minských dohôd je nepravdepodobné, že by sa podarilo Rusko diplomaticky odradiť od vojenskej ofenzívy. Zdá sa teda, že rok 2023 bude rokom pokračujúcej násilnej konfrontácie. Pre Consortium News to skonštatoval komentátor,... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Nemci nestíhajú

Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall nebude schopný dodať bojové tanky Leopard 2 Ukrajine do roku 2024, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti.

Požiadavky na opravy a renováciu znamenajú, že dodanie tankov bude trvať do začiatku budúceho roka, „aj keby rozhodnutie poslať naše tanky Leopard do Kyjeva prišlo zajtra,“ povedal pre noviny Bild am Sonntag generálny riaditeľ Rheinmetall Armin Papperger .

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa ešte nerozhodol, či sa Nemecko zaviaže poslať silné bojové tanky Leopard 2, ktoré chce Ukrajina, aby zintenzívnila svoje útoky proti ruským útočníkom, informuje POLITICO.

Robia si z nás žarty? POPLETENÁ Čaputová chce podporovať Zelenského bezzubú VÝZVU NA KAPITULÁCIU!
ZELENSKÉHO NÁVRH NIE JE MIEROVÝ PLÁN, ALE BEZZUBÁ VÝZVA NA KAPITULÁCIU ODSÚDENÁ NA NEÚSPECH! Začal svoj status na sociálnej sieti historik a politický analytik Eduard Chmelár. A naša popletená prezidentka ho mieni podporovať! Názor Eduarda... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme