Slovensko dodá NATO viac vojakov
16 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vojenské zastúpenie SR pri orgánoch Európskej únie (EÚ) a NATO by sa v roku 2023 mohlo rozšíriť z 94 na 107 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany (MO) SR o aktualizácii vojenského zastúpenia, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Aktualizácia vojenského zastúpenia sa navrhuje v nadväznosti na zmeny v globálnom bezpečnostnom prostredí, pričom odráža potreby Slovenskej republiky v procese implementácie transformačných zmien, platných medzinárodných záväzkov voči spojencom v NATO a EÚ a bilaterálnych dohovorov s partnermi," zdôvodnil rezort. Rozšírenie vojenského zastúpenia súvisí tiež s realizáciou opatrení v oblasti obrany a odstrašenia na východnom krídle NATO.

Po súhlase vlády a parlamentu by podľa materiálu mohlo pribudnúť vojenské zastúpenie SR na Spoločnom veliteľstve podpory a zabezpečenia v nemeckej Ulme, na Univerzite spoločných špeciálnych operácií USA v Tampe, ako aj na Veliteľstve pre špeciálne operácie v Európe v nemeckom Baumholderi. Slovenskí vojaci by mohli pôsobiť aj na Veliteľstve síl pre špeciálne operácie v poľskom Krakove i Veliteľstve 101. výsadkovej divízie USA v Rumunsku.

Výdavky na vyslanie vojakov by sa mali pokryť z rozpočtu Ministerstva obrany SR z programu Obrana.

Stoltenberg: Západ čoskoro Ukrajine poskytne viac ťažkých zbraní
Ukrajina môže od Západu čoskoro čakať viac dodávok ťažkých zbraní. V rozhovore pre nemecké médiá to v nedeľu povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Nedávne prísľuby súvisiace s ťažkým vojenským... Čítať ďalej
15 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme