Nový harmonogram električkovej trate v Petržalke stále nie je hotový
16 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Nový harmonogram stavebných prác v rámci druhej etapy električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor nie je stále hotový. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková s tým, že rokovania sa blížia do finále. Ukončené by mali byť podľa nej v najbližších týždňoch. Odpovede o termínoch avizoval magistrát ešte vlani v septembri.

"V súčasnosti sa nachádzame v závere komunikácie so zhotoviteľom v otázkach harmonogramu s reálnym predpokladom ukončenia v priebehu najbližších týždňov," skonštatovala Schmucková.

Stavebné práce tak pokračujú podľa pôvodného harmonogramu, podľa ktorého však nebol pre sklz v prácach dodržaný napríklad druhý míľnik. Ten sa mal pôvodne dosiahnuť v druhej polovici novembra, no nestalo sa tak. Niektoré práce boli vtedy hotové na 25 či 44 percent, niektoré však na nula percent. Mesto avizovalo úvahy o uplatnení zmluvnej pokuty.

"Na túto tému so zhotoviteľom komunikujeme, v rámci rokovaní je potrebné si v tejto veci vypočuť aj druhú stranu," poznamenala Schmucková. Zdôraznila, že zámerom obidvoch zmluvných strán je postaviť električkovú trať podľa revidovaného harmonogramu a v požadovanej kvalite.

Tanečník vo vedení TIPOSU! Matovič ho vymenoval v hodine 12-tej. Krúpa: Kde je SEBAREFLEXIA?
Bývalý minister financií Igor Matovič krátko pred ukončením funkcie zo svojho straníckeho kolegu Erika Ňarjaša urobil člena predstavenstva lotériovej spoločnosti Tipos s platnosťou od 23. decembra 2022. Informuje o tom portál Aktuality.sk Erik... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

V súčasnosti pokračuje aj proces schvaľovania žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) i následného podpisu zmluvy, keďže väčšina nákladov má byť hradená z eurofondov. Žiadosť podal magistrát vlani v októbri, jej schválenie sa očakáva v januári. "Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, aby pôvodný zámer ukončiť proces do konca januára nebol naplnený," odpovedal Schmucková na otázku, či je avizovaný termín stále reálny. Pôvodne sa hovorilo o auguste 2022.

Výstavbu trate za vyše 70 miliónov eur bez DPH v úseku Bosákova - Janíkov dvor spustili minulý rok koncom novembra. Väčšina nákladov má byť hradená z eurofondov a mesto deklaruje, že neprepadnú.

Stavbu realizuje vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka (spoločnosti Aldesa Construcciones Polska a Aldesa Construcciones). Práce boli v minulom roku na niekoľko mesiacov výrazne utlmené z dôvodu rokovania o dodatku pre zdražovanie stavebných materiálov. Opätovne sa po dohode s konzorciom rozbehli v polovici augusta 2022.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo potvrdil, že projekt sa nestihne dokončiť v pôvodne plánovanom termíne, teda do konca roka 2023. Stavbu by mali ukončiť v roku 2024, električka by mohla začať jazdiť v prvej polovici roka 2024.

Sulík sa PORIADNE ODVIAZAL: Hirman PRESPAL štyri mesiace, Heger STRELIL CAPA, DOPLETENÝ Kremský
Expert Progresívneho Slovenska pre energetiku Karel Hirman svoju úlohu nezvládol! Skonštatoval to na sociálnej sieti exminister hospodárstva Richard Sulík. Reagoval tak na chaos s vysokými zálohovými faktúrami za elektrinu pre podnikateľov. Podal... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme