Marfa z Mrázika: Herečka Inna Michailovna Čurikovova zomrela
14 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Smutnú správu priniesla agentúra TASS s odvolaním sa na riaditeľa moskovského divadla Lenkom Marka Varšavera. Herečka mala 79 rokov. „Inna Michailovna Čurikovova zomrela, stalo sa to pred pol hodinou v nemocnici,“ cituje agentúra Varšavera.

Inna Čuriková sa narodila 5. októbra 1943 v Belebeji v Baškirsku, od začiatku 50. rokov žila v Moskve. Počas školských rokov študovala v štúdiu Moskovského Stanislavského divadla, v roku 1965 absolvovala Vyššiu divadelnú školu Michaila Ščepkina.

V rokoch 1965 až 1968 pôsobila v Moskovskom divadle mladých divákov, kde hrala v komparze. V roku 1975 sa stala herečkou Divadla Leninského komsomolu. Na tejto scéne hrala Arkadinu v Čajke od Antona Čechova, komisára v Optimistickej tragédii od Vsevoloda Višnevského, Irinu v Troch dievčatách v modrom od Ľudmily Petruševskej, Mamajevovú v Mudrcovi od Alexandra Ostrovského. V dvoch verziách Hamleta, ktoré v Lenkome inscenovali Andrej Tarkovskij a Gleb Panfilov, Čurikova stvárnila Oféliu a Gertrúdu.

Na Slovensku sa stala známou vďaka stvárnenia Marfuše v rozprávke Mrázik.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!