Litva: Výbuch plynovodu pravdepodobne spôsobili defekty vo zvare potrubia
14 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Výbuch plynovodu na severe Litvy spôsobila s najväčšou pravdepodobnosťou technická porucha, uviedol v sobotu šéf miestnej sústavy plynovodov.

FOTO TASR/AP @all

"Jednou z (možných príčin) explózie boli defekty vo zvare potrubia, ale vyšetrovanie poskytne všetky odpovede v priebehu niekoľkých dní," povedal Nemunas Biknius, šéf spoločnosti AB Amber Grid, ktorá plynovod prevádzkuje. "Nemyslím si, že ide o nejaký druh úmyselnej činnosti. Myslím si, že ide o nehodu," dodal.

Po výbuchu v piatok večer plamene šľahali do výšky 50 metrov. Nevyžiadal si žiadne obete, ale 250 obyvateľov neďalekej dediny Valakeliai preventívne evakuovali. Požiar sa podarilo uhasiť do polnoci a v sobotu ráno sa obyvatelia mohli vrátiť. Zároveň sa začali práce na oprave poškodeného potrubia.

Plynovod prepravuje plyn z baltského prístavu Klaipeda v Litve do susedného Lotyšska. V reakcii na inváziu na Ukrajinu Litva v apríli 2022 úplne prerušila dovoz ruského plynu. Teraz ho dováža prostredníctvom terminálu na kvapalný zemný plyn v Klaipede, ktorý v rámci diverzifikácie dodávok postavili pred desiatimi rokmi. Kapacita terminálu presahuje potreby Litvy a umožňuje dodávky do susedných krajín. (tasr)

Na severe Litvy vybuchol plynovod, evakuovali 250 ľudí
Na severe Litvy došlo v piatok večer k výbuchu plynovodu. Incident si podľa prvotných správ nevyžiadal žiadne obete. Podľa litovských úradov sa v bezprostrednej blízkosti explózie nenachádzajú žiadne domy. Dedine s 250 obyvateľmi ležiacej približne... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!