Spása je na ceste! (VIDEO)
13 | 01 | 2023 I Milan Laca

Spojené štáty americké začali masívne prepravovať tanky do východnej Európy.

USA začínajú hromadný presun tankov M-1 Abrams a bojových vozidiel pechoty Bradley do Poľska a Lotyšska, v rámci posilňovania východného krídla NATO, píše agentúra Reuters .

Už sú tu
Americké tanky a bojové vozidlá začali prichádzať do holandského prístavu Vlissingen, aby potom  zamierili do Poľska a Litvy,  v rámci úsilia o posilnenie východného krídla NATO. "Do tohto prístavu prichádza asi 1250 kusov vojenskej techniky," povedal plukovník Robert Kellam, ktorý na operáciu dohliada z americkej strany.
Volodymyr Zelenskyj a jeho NÁVRH ZUZANE ČAPUTOVEJ
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu zameranému na ukončenie vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok Zelenskyj na sociálnych sieťach, informuje TASR. "S... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR
Nie sú prvé
V decembri už Spojené štáty presunuli do Poľska asi 700 bojových vozidiel, vrátane tankov Abrams. Bola to  súčasť programu Atlantic Resolve. Začala sa  v roku 2014 a zámerom je posilnenie americkej prítomnosti v Európe. V rámci operácie niektoré časti americkej armády vysielajú do Európy samostatné jednotky, ktoré sú rozmiestnené v krajinách východného krídla NATO.
Na rade je Británia 
Veľká Británia oznámi plán na odoslanie tankov Challenger 2 na Ukrajinu 16. januára, napísali noviny The Guardian, s odvolaním sa na ukrajinské zdroje. Televízny kanál Sky News, s odvolaním sa na svoje zdroje informoval, že Spojené kráľovstvo po prvýkrát od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie zvažuje možnosť dodávky britských tankov Challenger 2 na Ukrajinu "Oficiálne oznámenie sa očakáva 16. januára, ale ukrajinské zdroje naznačili, že chápu, že Británia sa už rozhodla pre presun tankov," napísali  noviny.
M1A2 Abrams 
 
Pochybnosti
Nemecké a britské tanky Leopard 2 a Challenger 2, ktorých dodávky do Kyjeva Západ odsúhlasil, pravdepodobne nebudú bojovať na Donbase, píše americký portál Military Watch . Dôvod spočíva v zložitej údržbe vozidiel a ich účinnosti v boji. "Oba tanky sú podstatne ťažšie ako tie, ktoré v súčasnosti používajú Ukrajinci  a budú si vyžadovať podstatne viac paliva a údržby. Vzhľadom na hmotnosť sú menej vhodné na operácie na úzkych cestách alebo v mestách. Navyše, ako píšu autori článku, povesť tankov je „nenapraviteľne pošramotená“, lebo aj tureckí generáli označili skúsenosti s používaním týchto vozidiel za „bolestivé“.
Rusi protestujú
Moskva  opakovane vyhlásila, že cieľom NATO je konfrontácia. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil kroky NATO  v Iraku, Líbyii  a bývalej Juhoslávii za tragédiu, kde bolo právo ľudí na život pošliapané zo strany NATO „najhrubším a nezákonným spôsobom“.
 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!