Ruská armáda dobyla ukrajinský Soledar! Ukrajinci to popierajú, USA hovoria o bezvýznamnom víťazstve...TAK AKO TEDA?
13 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad soľným banským mestom Soledar na východe Ukrajiny, kde v posledných dňoch prebiehali ťažké boje, informuje Guardian.

"Večer 12. januára bolo dokončené oslobodzovanie mesta Soledar, ktoré je dôležité pre pokračovanie ďalšej úspešnej útočnej operácie (v Doneckej oblasti)," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Zároveň dodalo, že dobytie Soledaru umožní ruskej armáde odrezať zásobovacie trasy do väčšieho mesta Bachmut, a zablokovať a obkľúčiť ukrajinských vojakov, ktorý sa v ňom nachádzajú.

Ukrajinská strana bezprostredne tieto informácie nepotvrdila a Reuters uvádza, že informáciu nedokázal nezávisle overiť. Ukrajinské ministerstvo obrany ešte v piatok ráno oznámilo, že v Soledare odoláva "vysokointenzívnej" ruskej ofenzíve.

Soledar leží v Doneckej oblasti, ktorú sa Rusko snaží obsadiť. Dobytie tohto mesta by bolo zriedkavým víťazstvom pre Kremeľ po sérii vojenských neúspechov počas jeho invázie na Ukrajine, píše AP.

Reznikov: Ukrajina je de facto členom NATO. Tak koho je to vojna? Mali Rusi pravdu?
Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore pre britskú stanicu BBC povedal, že Ukrajina sa de facto stala členom NATO a vyjadril presvedčenie, že Západ jej dodá ďalšie zbrane. TASR správu prevzala z webovej stránky BBC. Všetko pre... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Tak ako to je? Ukrajinci to popierajú, USA hovoria o bezvýznamnom víťazstve

Ukrajina oficiálne poprela vyhlásenie ruského ministerstva obrany o dobytí Soledaru.

„Vyhlásenia ruského ministerstva obrany o dobytí mesta nie sú pravdivé. V Soledare prebiehajú bitky,“ povedal Serhiy Cherevaty, hovorca východnej skupiny ukrajinskej armády.

Americkí predstavitelia uviedli, že ruské víťazstvo v Soledare alebo dokonca v Bakhmute, meste desaťkrát väčšom, kde boli Rusi doteraz odrazení, by pre celkový priebeh vojny znamenalo len málo.

„Aj keď Bakhmut aj Soledar pripadnú Rusom, nebude to mať strategický vplyv na samotnú vojnu,“ povedal novinárom v Bielom dome hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby.

"A určite to nezastaví Ukrajincov ani ich nespomalí."

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Scott Ritter: VÝĽAD PRE UKRAJINU na rok 2023. Ako Rusko premení svoje vojenské víťazstvo?
Vzhľadom na históriu Minských dohôd je nepravdepodobné, že by sa podarilo Rusko diplomaticky odradiť od vojenskej ofenzívy. Zdá sa teda, že rok 2023 bude rokom pokračujúcej násilnej konfrontácie. Pre Consortium News to skonštatoval komentátor,... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME