Čo zas Rusi vymysleli?
14 | 01 | 2023 I Milan Laca

Prázdna základňa ruského námorníctva v Novorossijsku znepokojila pozorovateľov francúzskeho informačného a analytického portálu Naval News.

Podľa autora, ráno 11. januára opustila námornú základňu najväčšia vyloďovacia loď v čiernomorskej oblasti Pjotr ​​Morgunov, veľká vyloďovacia loď projektu 11711 Ivan Gren a tri ponorky Projektu 636.3 Varšavjanka. V prístave Novorossijsk sa momentálne nachádza niekoľko vojnových lodí a podporných plavidiel. Je to prvýkrát, čo sa to stalo po veľmi dlhom čase.

Čo sa deje?

Analytici z Naval News naznačujú, že lode mohli byť stiahnuté z Novorossijska, aby sa predišlo škodám v prípade ďalšieho útoku ukrajinskej armády.  Ukrajinci už použili malé člny, naložené výbušninami na útoky na ruské námorné základne. Vlani, 29. októbra vyslali do Sevastopoľského zálivu bezpilotné člny a 18. novembra do Novorossijska dorazil námorný dron. Je dosť možné, že ruské námorníctvo má informácie o novej operácii Ozbrojených síl Ukrajiny. Existuje však aj iná, pravdepodobnejšia verzia nezvyčajných manévrov lodí Čiernomorskej flotily.

Spása je na ceste! (VIDEO)
Spojené štáty americké začali masívne prepravovať tanky do východnej Európy. USA začínajú hromadný presun tankov M-1 Abrams a bojových vozidiel pechoty Bradley do Poľska a Lotyšska, v rámci posilňovania východného krídla NATO, píše agentúra... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Milan Laca

Idú do útoku?

„Ďalším vysvetlením je, že do operácie sú zapojené úderné prostriedky ruského námorníctva. Naposledy, keď sme informovali o nezvyčajnom náraste aktivity ruského námorníctva v regióne, predchádzal masívnym raketovým útokom na Ukrajinu,“ píšu francúzski novinári.

V hre sú rakety

Je možné, že ruské lode a ponorky naložené Kalibrami vyšli na otvorené more, aby spustili raketový útok. Zároveň sa môžu pripraviť na vyloďovaciu operáciu na juhozápade Ukrajiny, ktorá umožní zriadiť pozemný most v Podnestersku. V každom prípade, prázdna základňa ruského námorníctva v Novorossijsku neveští nič dobré, zhrnuli komentátori  Naval News.

Volodymyr Zelenskyj a jeho NÁVRH ZUZANE ČAPUTOVEJ
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu zameranému na ukončenie vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok Zelenskyj na sociálnych sieťach, informuje TASR. "S... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!