ŠOK pre svet modelingu: Zomrela supermodelka (FOTO)
12 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vo veku 56 rokov zomrela známa supermodelka Tatjana Patitzová, ktorá sa v 80. a 90. rokoch pravidelne objavovala na obálkach popredných módnych časopisov. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na americký časopis Vogue.

Patitzová zomrela v meste Santa Barbara v americkom štáte Kalifornia, uviedla jej newyorská agentka Corinne Nicolasová z modelingovej agentúry Model CoOp. Príčinou jej smrti bola choroba, o ktorej však agentka neposkytla ďalšie podrobnosti.

Tatjana Patitzová/Profimedia

Patitzová sa narodila v severonemeckom Hamburgu a vyrastala vo Švédsku. Neskôr sa presťahovala do Paríža a do New Yorku, kde odštartovala svoju úspešnú kariéru vo svete modelingu. Svojho času bola jednou z piatich najžiadanejších modeliek sveta, medzi ktorými bola aj Linda Evangelistová, Christy Turlingtonová, Naomi Campbellová a Cindy Crawfordová, približuje magazín Der Spiegel.

Tatjana Patitz/Getty Images

Módny fotograf Peter Lindbergh v roku 1990 urobil záber týchto piatich modeliek, ktorý sa dostal na obálku magazínu Vogue. Fotografia sa neskôr stala legendárnou a podľa niektorých odštartovala éru supermodeliek.

Zľava: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington a Cindy Crawford, zdroj: Profimedia

V rozhovore pre magazín Prestige Hong Kong z roku 2006 Tatjana Patitzová vyhlásila, že zlatý vek supermodeliek sa už skončil. Podľa jej slov boli totiž klasické modelky medzičasom zatlačené do úzadia celebritami a herečkami. Tvrdila tiež, že ženy v modelingu boli za jej čias zdravšie a neboli také chudé ako dnes. "Ženy boli zdravé, a nie takéto vychudnuté útle modelky, ktorých mená už ani nikto nepozná," uviedla.

Jakutsk: Mesto, kde by ste nechceli zimovať
Jakutsk je najväčšie mesto na svete postavené na permafroste. Je hlavným mestom Republiky Sacha. Región je bohatý na prírodné zdroje. Ťaží sa tu zlato, diamanty, ropa, plyn, ale aj mnohé drahé kamene a nerasty. Je to tiež veľké kultúrne... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme