Maďarská vláda: V kauze nevyplácania grantov Erasmus sa obrátime na súd
12 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Ak budúci rok nedôjde k vyriešeniu situácie, v ktorej Európska komisia (EK) pozastavila granty programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ financovaného Európskou úniou, potom Maďarsko zaplatí náklady na štipendiá a podá žalobu na Súdny dvor EÚ. Vyhlásil to vo štvrtok minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa servera mfor.hu Gulyás označil kroky Komisie v súvislosti s grantmi v rámci programu Erasmus+ za poburujúce a neprijateľné. "Maďarsko upravilo pravidlá o konflikte záujmov podľa požiadaviek Bruselu," zdôraznil minister a dodal, že tohtoročných štipendií sa tento spor nedotkne.

Vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú pod kontrolou vládnej strany Fidesz, podľa rozhodnutia EK nemôžu získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ ani z rámcového programu výskumu a inovácií Horizont Europe.

Ministerstvo kultúry a inovácií v pondelok vydalo vyhlásenie, v ktorom okrem iného zdôraznilo, že Maďarsko rozhodnutie EK neprijíma a považuje ho za diskriminačné.

Maďarský minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics v rozhovore pre komerčnú televíziu RTL povedal, že vláda zváži, či by politici Fideszu nemali vystúpiť z nadácií univerzít.

Zelenskyj tvrdí, že v Soledare sa bojuje; Prigožin deklaruje dobytie mesta
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu informoval, že boje v meste Soledar na východe Ukrajiny pokračujú. Poprel tak tvrdenia ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá v utorok aj v stredu opakovanie deklarovala, že toto strategicky... Čítať ďalej
12 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme