V meste Soledar prebiehajú ťažké boje! Mŕtvych vraj už nikto nepočíta (VIDEO)
11 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Ruské ministerstvo obrany: Výsadkové jednotky zablokovali Soledar, útoky sú smerované na ciele v meste

Situácia vo východoukrajinskom meste Soledar je kritická a počet zabitých je teraz taký vysoký, že "mŕtvych nikto nepočíta". Pre portál americkej televízie CNN to povedal ukrajinský vojak bojujúci v Soledare. Vojak je príslušníkom 46. leteckej mobilnej brigády, brániacej Soledar, na ktorý masívne útočia ruskí vojaci a žoldnieri z polovojenskej Vagnerovej skupiny. Podľa neho je situácia kritická a ťažká. "Budeme mesto brániť až do konca," uviedol.

FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP
FOTO TASR/AP

Vojak uviedol, že v utorok večer nebolo jasné, akú veľkú časť mesta ovládajú Rusi. "Nikto nevie s určitosťou povedať, kto sa kam premiestnil a kto čo kontroluje. V meste existuje rozsiahla sivá zóna, o ktorej každý tvrdí, že ju obsadil, ale to je len trik."

Ukrajina stratila v Soledare veľa vojakov, ale ich rady sa stále dopĺňajú, pretože boj o mesto pokračuje, informoval vojak. "Naše jednotky sa obmenili takmer spolovice, viac-menej. Nemáme ani čas zapamätať si navzájom svoje volacie znaky (keď prídu nové posily)," dodal.

Rusi sú údajne v prevahe

Vzdušné sily Ruska zablokovali Soledar zo severnej a južnej časti mesta, uvádza sa v súhrne ministerstva obrany o postupe špeciálnej operácie. Ministerstvo dodalo, že v meste bojujú útočné čaty. Soledar je v štádiu čistenia, do večera alebo najneskôr zajtra ráno bude možné hovoriť o úplnom oslobodení, povedal veliteľ špeciálnych jednotiek „Achmat“ Apti Alaudinov.

VIDEO

Straty na strane Ukrajiny

Ozbrojeným silám sa počas uplynulého dňa podarilo ovládnuť aj obec Podgorodnoye v oblasti Soledar v smere na Doneck. Ozbrojené sily Ukrajiny stratili až 80 vojakov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá a dve vozidlá.

Soledar má pre Kyjev strategický význam , nachádza sa v strede obrannej línie Artemovsk - Seversk . Ukrajinská armáda tu postavila silné obranné opevnenia. Oslobodenie Soledaru umožní odrezať priamu zásobovaciu trasu medzi Artemovskom a Severskom, ako aj pokryť Artemovsk zo severnej strany. Od 24. februára prebieha na Ukrajine špeciálna vojenská operácia. Vladimir Putin to označil za konečný cieľ oslobodenia Donbasu a vytvorenie podmienok zaručujúcich bezpečnosť Ruska.

Rusi vraj zmarili plány USA!
V USA odhalili tajný plán Washingtonu v Donbase, ktorý Rusko prekazilo. Bývalý poradca Pentagonu hovorí o tajnom pláne USA v Donbase, ktorý Rusko prekazilo. Nevyšlo to! Podľa exporadcu Pentagonu MacGregora, USA si chceli v Donbase vytvoriť... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!