Ruská generálska rošáda (Niečo sa chystá?)
11 | 01 | 2023 I Milan Laca

Šojgu vymenoval náčelníka generálneho štábu Gerasimova za  veliteľa spoločnej skupiny vojsk.

Veliteľom spoločnej skupiny síl na Ukrajine sa stal armádny generál Valerij Gerasimov, náčelník generálneho štábu, informuje ruské ministerstvo obrany.

Zástupcovia

Zástupcami Gerasimova sa stali armádny generál Sergej Surovikin, hlavný veliteľ pozemných síl, armádny  generál Oleg Saljukov a zástupca náčelníka generálneho štábu generálplukovník Alexej Kim.

V meste Soledar prebiehajú ťažké boje! Mŕtvych vraj už nikto nepočíta (VIDEO)
Ruské ministerstvo obrany: Výsadkové jednotky zablokovali Soledar, útoky sú smerované na ciele v meste Situácia vo východoukrajinskom meste Soledar je kritická a počet zabitých je teraz taký vysoký, že "mŕtvych nikto nepočíta". Pre portál... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Strohé informácie 

Podľa tlačovej správy ruského ministerstva obrany „zvýšenie úrovne vedenia“ špeciálnej operácie „súvisí s rozšírením škály úloh, riešených pri jej realizácii, s potrebou zorganizovať užšiu interakciu medzi zložkami vojsk a zlepšením kvality všetkých druhov podpory a efektívnosti velenia a riadenia zoskupení vojsk“.

Predchádzajúce funkcie

Sergej Šojgu vymenoval generála  Surovikina za veliteľa spoločnej skupiny síl 8. októbra 2022. Zabezpečil stiahnutie jednotiek z Chersonu a súčasnú ofenzívu na Donbase Aj pod jeho vedením sa začali pravidelné raketové útoky na infraštruktúru Ukrajiny. Valerij Gerasimov bol prezidentským dekrétom 9. novembra 2012 vymenovaný za náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl. Predtým bol veliteľom vojsk Stredného vojenského okruhu.

Prečo sa to stalo?

"Vymenovanie Gerasimova za veliteľa, bolo spôsobené úspechom súkromných jednotiek tzv. "Wagnerovcov". Tvrdí to ruský politológ Sergej Markov. „Wagnerovci“ obsadili Soledar, mesto, v ktorom sa niekoľko mesiacov bojovalo. Ich účinnosť v týchto bojoch  sa ukázala oveľa vyššia ako účinnosť klasickej armády. Jedným z hlavných dôvodov vysokej efektivity Wagnerovcov je odbúranie byrokracie a rýchle manažérske rozhodnutia. Ministerstvo obrany dúfa, že to umožní armáde dramaticky zvýšiť rýchlosť rozhodovania. Takže úspechy Wagnerovcov a ich šéfa Prigožina, nútia ruskú armádu bojovať inak, modernejšie", vyhlásil politológ Markov.  

Ruský expert tvrdí

„Výsledkom vymenovania Gerasimova, by mala byť ofenzíva ruskej skupiny a dosiahnutie množstva vojenských víťazstiev v určitých oblastiach. Taktiež riešenie úloh úplného oslobodenia území štyroch nových celkov Ruskej federácie od prítomnosti ukrajinských okupačných vojsk na území Ruska,” povedal plukovník v zálohe Igor Korotčenko v rozhovore pre URA.RU.

Čo na to Ukrajinci?

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj povedal, čo si myslí o veliteľovi ruských síl na Ukrajine Sergejovi Surovykinovi.  Rozhovor so Zalužným publikoval The Economist. "Pri všetkej úcte k pánovi Surovikinovi, keď sa na neho pozriete, je to obyčajný veliteľ z čias Petra I., povedzme, sme vrah."  Podľa hlavného veliteľa, je v ukrajinskej armáde všetko inak. Často 21-roční poručíci velia mužom vo veku 50 až 60 rokov. „Udržiavanie poriadku päsťami a bicepsmi“ v Ozbrojených silách Ukrajiny nefunguje"  Zalužnyj zdôraznil, že svojim generálom dôveruje ale počúva aj tých, ktorí sú "na mieste". „Lebo iniciatíva tu je,“ vysvetlil hlavný veliteľ ukrajinských síl.

Rusi vraj zmarili plány USA!
V USA odhalili tajný plán Washingtonu v Donbase, ktorý Rusko prekazilo. Bývalý poradca Pentagonu hovorí o tajnom pláne USA v Donbase, ktorý Rusko prekazilo. Nevyšlo to! Podľa exporadcu Pentagonu MacGregora, USA si chceli v Donbase vytvoriť... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!