Rado Baťo: Pätnásť- až dvadsaťtisíc ľudí ešte mohlo žiť! Mali ešte žiť!
11 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Na Covid-19 zomierali ľudia všade na svete. No nie všade na svete sa odohrávala tragédia rovnakého rozsahu. V štátoch, kde politici vzbudzovali dôveru, prijímali rozumné opatrenia založené na vedeckých poznatkoch a slušne komunikovali s verejnosťou, zomrelo menej ľudí. Slovensko medzi ne nepatrilo." Citát Rado Baťo.

Rado Baťo je bývalý novinár, ktorý dokonca pracoval ako podriadený na ministerstve financií pod Igorom Matovičom. Vojna medzi ním a Igorom Matovičom začala po tom, ako Baťova manželka so svojím ŠÚKL nedala také hodnotenie vakcíny Sputnik V, aké Matovič, ktorý ju doviezol z Ruska na Slovensko, očakával. Baťo o Matovičovi dodnes tvrdí, že je parlamentný klaun, notorický klamár, narcis s patologickou potrebou byť vždy v centre pozornosti

"Mali ešte žiť," je názor, ktorý bývalý noviná zverejnil na sociálnej sieti a v ktorom reaguje na výsledky štúdie poradenskej firmy Pažitný & Kandilaki Nadúmrtnosť na COVID-19, ktorá poukazuje, že ak by Slovensko postupovalo ako najlepšie krajiny EÚ, mohlo byť potenciálne zachránených až 21.308 ľudských životov.

Názor Rada Baťu preberáme v plnom znení.

Na Covid-19 zomierali ľudia všade na svete

No nie všade na svete sa odohrávala tragédia rovnakého rozsahu. V štátoch, kde politici vzbudzovali dôveru, prijímali rozumné opatrenia založené na vedeckých poznatkoch a slušne komunikovali s verejnosťou, zomrelo menej ľudí. Slovensko medzi ne nepatrilo.

Na jeho čele stál niekdajší parlamentný klaun, notorický klamár, narcis s patologickou potrebou byť vždy v centre pozornosti. Všetci sme to videli, všetci sme to zažili. A teraz na to máme aj dáta. Podľa kolektívu autorov pod vedením Peťa Pažitného mohol štát zachrániť pätnásť až dvadsaťtisíc životov, ak by Slovensko využívalo nástroje a postupy z iných krajín.

Ich štúdia porovnala Slovensko s ďalšími štátmi EÚ (Estónsko, Dánsko, Nemecko, Portugalsko a Česko) a odpovedá na otázku, koľko ľudí mohol štát zachrániť, keby vláda postupovala rovnako ako v iných krajinách.

Nadmernú úmrtnosť v rokoch 2020 až 2022 mohla znížiť lepšia komunikácia o opatreniach, včasné trasovanie kontaktov nakazených ľudí, vyššia miera očkovania alebo schopnosť meniť stratégiu na základe najnovších poznatkov.

Nič z toho Matovič, Heger či Krajčí nerobili. Namiesto normálneho manažmentu sme dostali estrádu, ktorá sa krútila okolo jedinej veci: stupídnych nápadov predsedu vlády, neskôr ministra financií.

Ako kedysi povedala moja bývalá šéfka Iveta Radičová, Slovensko je krajinou hrubých čiar. Za tragickým manažmentom pandémie by sme však hrubú čiaru robiť nemali. Pretože pätnásť- až dvadsaťtisíc ľudí ešte mohlo žiť. Mali ešte žiť.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME