Trojkráľová zima - kde je?
10 | 01 | 2023 I Eka Balašková

Jedna z pranostík hovorí, že "V januári mráz teší nás, v januári voda to je večná škoda." Zdá sa však, že posledná januárová dekáda prinesie aj sneh. Dovtedy sa však zrejme budeme nútení uskromniť s tou vodou, teda s dažďom.

Aj keď niekde môže aj "zasnežiť", typický január vyzerá predsa len inak a niekoľkokrát svoju silu ukázal aj v nížinách. V najbližších dňoch nám nehrozí slnečné počasie. Na sneh sa môžeme tešiť až v prvej polovici budúceho týždňa. Ak ste metoeosenzitívny, zmeny však pocítite už skôr. Prečo je to tak a koho sa to vlastne týka?

Zajtra ešte nevľúdne

Na Slovensku aktuálne panuje síce na toto obdobie teplé, no nevľúdne počasie plné dažďa a vetra. Po sviatkoch ho ovplyvňuje tlaková níž, s ktorou prichádzajú aj bohaté zrážky. Tie sa nad našim územím vyskytujú od včerajšieho dňa. Nepríjemné, vetristé, upršané počasie s plusovými teplotami bude pretrvávať aj v najbližších dňoch. 

Kedy príde to sneženie?

„Sneženie sa tak vráti do vyššie položených oblastí Oravy, Kysúc, Liptova, Turca a Horehronia. Na horách by podľa aktuálnych predpokladov mohlo napadnúť 10 až 20 cm čerstvého snehu,“ píše portál dnes.24.sk.

Do konca tohto týždňa sa však mínusových teplôt dočkáme len v najchladnejších oblastiach Slovenska, aj to hlavne v nočných hodinách.

Ochladzovať aj so snežením by sa podľa portálu meteoinfo mohlo začať v utorok budúci týždeň a to už sľubuje sneh aj do nižšie položených oblastí. V nížinách sa tak skoro zrejme snehu nedočkáme - meteoinfo sľubuje teplotné rozsahy 0-7°C.

V oblasti Levice-východ už platí výstraha 3. stupňa pred povodňou
Pre oblasť Levice-východ zvýšili meteorológovia hydrologickú výstrahu na tretí stupeň. Pre Levice-západ platí naďalej druhostupňová výstraha pred povodňami. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha prvého... Čítať ďalej
10 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Predpovedáte počasie?

Možno ste si to nikdy nedali do súvislosti, ale možno aj vy ste jedným z meteosenzitívnych ľudí. Meteosenzitivita je citlivosť ľudského organizmu na zmeny počasia. Vyskyytuje sa hlavne u starších ľudí, ale poznajú ju aj ľudia po zraneniach.

Prejavuje sa mnohokrát bolesťami, celkovou malátnosťou, ale aj psychickou podráždenosťou, ale aj zmenami krvného tlaku.

U niekoho sa meteosenzitivita prejavuje aj 1-2 dni pred zmenou, ktorú na nás počasie chystá. Na svedomí to majú zmeny tlaku vzduchu, ktorý pôsobí na tekutiny v tele. Tie sa "preskupujú", čo spôsobuje bolesti v oslabených častiach tela. Preto sa "ozývajú" staré rany, zlomeniny, ale ľudia s problémovým tlakom sú náchylnejší na infarkt.

Zimy a pamätníci 

Toto je obdobie, kedy v minulosti veľakrát prišli najvýdatnejšie snehové zrážky. Pamätná je zima z roku 1987, kedy 17. januára aj nížiny zasiahlo také sneženie, že mestá, ako Trnava, či Komárno boli "odrezané od sveta". Podobnú zimu v okolí Komárna sme zažili aj v roku 2013, kedy v rovnaký dátum napadlo behom pár hodín toľko snehu, že viazla doprava.

Zimná nádielka v roku 2013, Zlatná na Ostrove
Facebook / Jozef Toltésy | Zimná nádielka

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme