Povojnové Čečensko (VIDEO)
10 | 01 | 2023 I Milan Laca

Groznyj je mesto v Ruskej federácii, hlavné mesto Čečenska. 

Prežilo dve občianske vojny, takmer ho úplne zničili v dôsledku bojov. Od začiatku 21. storočia ho aktívne obnovujú. Po veľkých investíciách  v Groznom vznikajú  moderné obytné štvrte, mešity, nákupné centrá, múzeá a športové zariadenia. Mnohé z nich sa hlásia k európskym a ruským rekordom vo veľkosti. 

Postupne sa rozvíja aj turistická infraštruktúra Grozného. Budujú špičkové hotely, otvárajú reštaurácie a kaviarne, či rekreačné parky.

Z histórie Grozného

V roku 1818 ruské jednotky založili na území mesta pevnosť, aby potlačili odpor horalov, ktorí sa nechceli pripojiť k Rusku.  Čečeni sa nechceli vzdať slobody a niekoľko desaťročí vyvolávali pravidelné povstania. Nepriateľstvo skončilo až v roku 1859, po ktorom sa kozáci usadili v Groznom a jeho okolí. Koncom 19. storočia sa mesto vďaka nálezom ropných ložísk stalo významným priemyselným centrom Kaukazu. Po boľševickej  revolúcii ho  v roku 1920 obsadila Červená armáda. V roku 1936 sa stalo hlavným mestom Čečensko-Ingušskej autonómnej sovietskej socialistickej republiky. 

Ach, ten zapadákov.....(VIDEO)
Kazaň, mesto stratené pri Volge... Starovekú Kazaň, ktorá oslávila svoje milénium v ​​roku 2005, často nazývajú tretím hlavným mestom Ruska. Toto mesto, jedno z desiatich najväčších v krajine, si vyslúžilo povesť najrýchlejšie rastúceho... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Milan Laca

Dlhé nepokoje

Oslobodením Kaukazu sa útrapy obyvateľov Grozného neskončil.  Vo februári 1944 všetkých ľudí deportovali do Strednej Ázie a Kazachstanu. Čečeni boli rehabilitovaní a štatút hlavného mesta čečensko-ingušskej autonómie Groznému vrátili až v roku 1957. V roku 1991, po oddelení Čečenska a Ingušska, zostal Groznyj hlavným mestom Čečenska. V roku 1994 sa začala prvá čečenská vojna, počas útoku na Groznyj, ktorý trval do marca 1995, bolo centrum mesta úplne zničené. Ostatné časti boli tiež veľmi ťažko poškodené. Bombové útoky sa opakovali v roku 1999, počas druhej čečenskej vojny. Od začiatku roka  2000, sa začala obnova Grozného.

Groznyj

Viac sa dočítate TU

Šojgu opäť pohrozil!
Ruské jednotky čoskoro rozšíria svoj arzenál úderných zbraní. Ruská armáda rozšíri svoj arzenál úderných zbraní, vyhlásil minister obrany Sergej Šojgu. Jadrový strašiak „Budeme pokračovať v rozvoji jadrovej triády a udržiavaní jej... Čítať ďalej
10 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!