Kancelár Scholz bránil svoju politiku dodávok zbraní Ukrajine
10 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok v Berlíne bránil svoju politiku dodávok zbraní Ukrajine a odmietol kritiku, že bol príliš váhavý po vypuknutí vojny.

"Nemecko stojí v popredí v podporovaní Ukrajiny," povedal Scholz a spomenul nielen finančnú a humanitárnu pomoc, ale tiež dodávky zbraní. V tomto ohľade bude zodpovedne pokračovať, a zaviazal sa, že urobí to, čo je "v tejto veci správne a dobré pre Ukrajinu a pre mier v Európe".

Jeho výroky nasledovali po tom, čo sa minulý týždeň dohodol s americkým prezidentom Joeom Bidenom na vôbec prvých dodávkach obrnených transportérov západnej výroby Ukrajine. Kyjev už mesiace žiada ťažkú bojovú techniku vrátane tankov.

Poslanci z ďalších dvoch politických strán v Scholzovej koalícii kancelára žiadajú, aby Ukrajine poskytol aj výkonnejšiu ťažkú bojovú techniku - samohybné protilietadlové systémy Gepard 2.

Najdôležitejšími dodávateľmi zbraní Ukrajine sú po Spojených štátoch práve Nemecko a Británia. "Vždy budeme - tak ako doteraz - stáť v popredí, pokiaľ ide o množstvo a tiež kvalitu dodávok zbraní, ktoré organizujeme," dodal Scholz a sľúbil, že v dodávkach bude pokračovať tak dlho, ako bude treba.

Zopakoval však, že vojna sa nesmie stať vojnou medzi Ruskom a NATO, pričom Berlín bude konať len v súlade a v spolupráci so svojimi partnermi.

"Nemecko nebude konať samo, Nemecko vždy zostane spolu so svojimi priateľmi a spojencami a predovšetkým s naším transatlantickým partnerom, Spojenými štátmi americkými. Čokoľvek iné by v tejto nebezpečnej situácii bolo nezodpovedané," dodal Scholz.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme