Vojnový optimizmus...(VIDEO)
09 | 01 | 2023 I Milan Laca

"Vrahovia tankov" zmenia priebeh vojny: bojové vozidlá západnej pechoty sa stanú železnou päsťou ozbrojených síl Ukrajiny, píšu  médiá.

Západné bojové vozidlá pechoty, dodané ozbrojeným silám Ukrajiny, pomôžu preraziť ruské obranné línie, píše ukrajinský portátl Glavred, ktorý prevza článok z The  Economist.

Dodajú...

Západní spojenci nedávno oznámili, že poskytnú bojové vozidlá Ukrajine. Tie sú schopné napadnúť mnohé ruské tanky. Napriek tomu, že Ukrajina bude musieť počkať na dodávku hlavných západných bojových tankov, pdodané vozidlá pomôžu jej ozbrojeným silám  prelomiť ruské obranné línie, uvádza The Economist.

M2A2 Bradley

O čo ide

USA posielajú na Ukrajinu 50 vozidiel M2A2 Bradley, obrnené transportéry a ďalšie obrnené vozidlá. Nemecko prisľúbilo 40 bojových vozidiel pechoty Marder. Francúzsko dodá AMX-10RC, obrnené vozidlá, ktoré kvalifikujú ako ľahké tanky na kolesách.

Príležitosť na zmenu

Bývalý americký dôstojník Gian Gentile z think-tanku Rand verí, že Západ dáva ukrajinským silám príležitosť začať silný obrnený mechanizovaný úder pred možnými zimnými ofenzívami. Podľa vojaka, ktorý má skúsenosti s riadením tohoto vozidla, Bradley dokáže vystreliť protipancierové náboje, ktoré vedia zničiť aj tie najpokročilejšie ruské tanky zo vzdialenosti asi 2,5 km, ak sú zasiahnuté z boku alebo zozadu. Domnieva sa, že ak by dodali  dostatočný počet "Bradleyov", mohlo by to byť skutočne niečo, čo by zmenilo hru, možno ešte viac, ako keby dostali tanky Abrams. To by dalo ukrajinskej mechanizovanej pechote oveľa väčšiu palebnú silu, ako má teraz.

Pomoc zo Západu 

Americká vláda už dávnejšie schválili dodávku bojových vozidiel Gepard Ukrajine. Ide o takzvané „stíhače tankov“. Hovorca Pentagonu generál Pat Ryder vyhlásil, že ich  na Ukrajinu dodajú v blízkej budúcnosti.  Nemecko okrem obrnených transportérov Marder a batérie Patriot plánuje presunúť na Ukrajinu ďalšie "Gepardy". Podľa medializovaných informácií už prebiehajú rokovania s dvoma krajinami, ktoré ešte majú zásoby odpaľovacích zariadení Gepard a veľké množstvo 35mm munície do nich. O ktoré krajiny ide, neoznámili. Z Francúzska dostanú obrnené trasportéry Bastion. Dohodli sa na tom počas telefonického rozhovoru prezidenti Ukrajiny a Francúzska Volodymyra Zelenskéhp a Emmanuela Macrona.

Nemecko nevylučuje dodanie tankov Leopard pre Ukrajinu, Francúzi sú rozhodnutí! Rusko to vidí TAKTO
Nemecko nevylučuje, že v budúcnosti dodá Ukrajine tanky Leopard. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habecka pre televíziu ARD. Z opačnej strany však zaznieva niečo iné. Dodávanie západných zbraní na... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!