SHMÚ vydal pre viaceré okresy Slovenska výstrahu pred dažďom
09 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Viaceré okresy Slovenska môže potrápiť počas pondelkového večera a noci dážď s úhrnom zrážok do 40 milimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

Výstraha predbežne platí do utorkového (10. 1.) rána vo väčšine Nitrianskeho a Banskobystrického kraja, tiež v okresoch Partizánske, Prievidza a Turčianske Teplice. Miestami sa tam očakáva úhrn zrážok od 25 do 40 milimetrov.

"Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," priblížili meteorológovia na svojom webe. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Silnejší vietor nad pásmom lesa môže v utorok potrápiť horské oblasti v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín.

Miestami tam môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť od 110 do 135 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť od 70 do 85 kilometrov za hodinu, čo predstavuje až víchricu. Aj v tejto súvislosti je vydaný najnižší stupeň výstrahy.

Prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou z trvalého dažďa platí v okrese Michalovce. "Vzhľadom na pretrvávajúci a naďalej očakávaný dážď aj na ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodnej hladiny na Latorici s možnosťou dosiahnutia, respektíve prekročenia stupňa povodňovej aktivity," spresnil SHMÚ.

Čaputová: Za činnosťou koledníkov Dobrej noviny je pomoc ľuďom v núdzi
Výsledkom činnosti koledníkov Dobrej noviny je konkrétna pomoc ľuďom v núdzi. Počas pondelkového prijatia koledníkov z Podkoníc a Kátloviec v Prezidentskom paláci to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Kolednícka akcia sa koná naprieč... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!