Dohoda medzi EÚ a NATO
10 | 01 | 2023 I Milan Laca
EÚ a NATO sa dohodli na posilnení spolupráce v dôsledku konfliktu na Ukrajine.
Európska únia a Severoatlantická aliancia plánujú zintenzívniť spoluprácu v dôsledku vyhrotenia ukrajinskej krízy, informovala agentúra AFP.
Hlavná je Aliancia

"NATO zostáva chrbtovou kosťou spojeneckej kolektívnej obrany a je rozhodujúce pre euroatlantickú bezpečnosť. Uznávame hodnotu silnejšej a efektívnejšej európskej obrany, ktorá pozitívne prispieva ku globálnej a transatlantickej bezpečnosti," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Vojnový optimizmus...(VIDEO)
"Vrahovia tankov" zmenia priebeh vojny: bojové vozidlá západnej pechoty sa stanú železnou päsťou ozbrojených síl Ukrajiny, píšu médiá. Západné bojové vozidlá pechoty, dodané ozbrojeným silám Ukrajiny, pomôžu preraziť ruské obranné línie, píše... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Milan Laca

Podpíšu
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel majú podľa dostupných informácií podpísať dohodu 10. januára.  V dokumente sa uvádza, že NATO a EÚ sa zaviazali posunúť partnerstvo na novú úroveň, zmobilizovať všetky nástroje, ktoré majú k dispozícii, či už politické, ekonomické a vojenské, na dosiahnutie spoločných cieľov.  Agentúra tiež uviedla, že Spojené štáty požadujú, aby EÚ zaujala tvrdší postoj voči Číne.
Rusko to odmieta

Moskva opakovane poznamenala, že Západ je zameraný na konfrontáciu a expanziu, začlenením nových štátov do Severoatlantickej aliancie a destabilizáciou hraníc. Podľa tlačového tajomníka prezidenta Ruska Dmitrija Peskova, kroky NATO neprinesú väčšiu bezpečnosť kvôli agresívnej zahraničnej politike vojenského bloku.

Nemecko nevylučuje dodanie tankov Leopard pre Ukrajinu, Francúzi sú rozhodnutí! Rusko to vidí TAKTO
Nemecko nevylučuje, že v budúcnosti dodá Ukrajine tanky Leopard. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habecka pre televíziu ARD. Z opačnej strany však zaznieva niečo iné. Dodávanie západných zbraní na... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!