Ach, ten zapadákov.....(VIDEO)
09 | 01 | 2023 I Milan Laca
Kazaň, mesto stratené pri Volge...

Starovekú Kazaň, ktorá oslávila svoje milénium v ​​roku 2005, často nazývajú tretím hlavným mestom Ruska. Toto mesto, jedno z desiatich najväčších v krajine, si vyslúžilo povesť najrýchlejšie rastúceho turistického centra, ktoré ročne navštívi viac ako 2 milióny ľudí.

Žiaden zapadákov 

Mesto, ktoré sa nachádza na rušnej obchodnej križovatke Východu a Západu, má bohatú históriu. V Kazani sa prelínajú dve staroveké kultúry a pokojne koexistujú dve náboženstvá, kresťanské a moslimské. Pamiatky a múzeá, kláštory a medresy, pravoslávne kostoly a mešity, kupecké domy a rodinné sídla nesú odtlačok ruských a tatárskych tradícií.

Krátko z histórie

Kazaň bola po stáročia v epicentre historických udalostí. Po páde Povolžského Bulharska, pod náporom mongolsko-tatárskych vojsk v roku 1236 a pripojení tejto krajiny k Ulus z Jochi, známejšej ako Zlatá horda, Kazaň postupne prevzala úlohu hospodárskeho a politického centra regiónu. V roku 1438, počas kolapsu Zlatej hordy, mesto dobyl zosadený chán Zlatej hordy Ulug-Mukhammed, čím položil základ pre existenciu nezávislého Kazaň Chanátu, ktorý vlastnil rozsiahle územia. Chanát  mal úzke ekonomické väzby s ruskými krajinami, ale uzavreté dohody boli neustále porušované vojenskými operáciami. Cháni prepadli ruské kniežatstvá, v reakcii na to Rusi pustošili ich územia. Táto nepokojná éra sa skončila v roku 1552, keď 150-tisícová armáda, vedená Ivanom Hrozným vtrhla do Kazane. Na príkaz cára kazanských Tatárov vysťahovli  za hradby osady a do opusteného mesta sa začal sťahovať ruský ľud. Cár tiež nariadil, aby tam vyslali najlepších remeselníkov, aby obnovili mesto zničené bojmi. Až do 17. storočia žila Kazaň životom vojenského mesta:

Veľa podrobností z histórie mesta  nájdete TU:

Súčasnosť

V 30. rokoch 20. storočia vstúpila Kazaň do éry industrializácie, ktorú sprevádzalo rozširovanie hraníc mesta a nárast počtu obyvateľov. Dnes tam žije viac ako milión ľudí. Väčšinou sú to Rusi a Tatári, oddávna tu žijú aj Čuvaši, Mari, či Baškirci.

Ako vyzerá Kazaň

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!