O jaskynke Igora Matoviča
08 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Slovíčka konsenzus a kompromis v Matovičovej jaskynke nenájdeme. Politikom ako on nevyhovujú, pretože napätia tlmia. A to nehrá do karát odvekej stratégii rozdeľuj a panuj. Citát Michal Horský

Názorový článok s názvom "Igor Matovič - exponát z pravekej jaskyne," autorom ktorého je Michal Horský, redaktor denníka Pravda, zverejnený v denníku Pravda, prinášame v plnom znení .

Bojovať či utiecť?

Zatiaľ čo sa moderná civilizácia dokázala povzniesť nad túto falošnú dilemu, niektorí, žiaľ, uviazli v praveku. Igor Matovič nám opäť ukazuje, že ešte nevykukol zo svojej mentálnej jaskyne. Čo sleduje svojou perfídnou kampaňou?

Po tom, čo exminister okrem funkcie stratil aj dôstojnosť (vlastnou nedemisiou) sa vrátil k svojmu staronovému koníčku – pútaniu pozornosti kontroverznými statusmi na Facebooku. V unesení širokou paletou použitia slovíčka „choré” vo vetnej skladbe začína strašiť pred LGBTI+ ideológiou. Tá vraj núti malé deti meniť si pohlavie.

Detaily jeho myšlienkových pochodov nemá príliš zmysel rozoberať. Na ustavičné prerážanie dna sme si už zvykli. V širšom kontexte nám však jeho výlevy umožňujú nahliadnuť do sveta prízemného populizmu v dobe sociálnych sietí.

U.S.A majú problém!
Objednávky na nové výrobky z USA v novembri klesli viac, ako ekonómovia očakávali. Prispelo k tomu prudké zníženie nestálych objednávok lietadiel. Aj nárast nákladov na pôžičky, v dôsledku zvyšovania úrokov, ochladil dopyt po produktoch amerických... Čítať ďalej
08 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Igor Matovič sa rozhodol jasne – utiecť z jaskyne nechce, a tak treba bojovať

V jeho prípade aj za cenu zníženia sa k rozdávaniu neférových rán smerujúcich na slabiny. A to doslova. Ak už nič iné, tak práve to je znakom, že Matovičovi ide predovšetkým o pozornosť a moc. Vonkoncom nie o blaho spoločnosti.

Tá je totiž v krízových časoch ešte viac polarizovaná ako predtým. Napätie sa premieta vo vyhrotenej komunikácii a radikalizácii pólov. Narastajúci konflikt ohrozuje aj rodiny (v mene ochrany ktorých Matovič šermuje spasiteľským mečom).

V takejto situácii je najefektívnejším riešením umiernený a férový dialóg. Bez hanlivého nálepkovania a podpásových rán. Igor Matovič však už tradične robí presný opak – konflikt živí, konflikt ho napĺňa. A tak tentoraz zvolil slizkú, no zato osvedčenú taktiku demagógov – zjednodušovanie, brnkanie na city a vykresľovanie slameného panáka, do ktorého si môže kopnúť.

V skratke, problémy LGBTI+ komunity na Slovensku sú rôznorodé. Zbytočne jej komplikujú každodenný život spôsobom, ktorý si majoritná spoločnosť len ťažko dokáže predstaviť. Paleta problémov je taká pestrá, aká pestrá je aj spoločnosť – od odopieraného prístupu k zdravotnej dokumentácii partnerov, cez nemožnosť dediť, chýbajúci právny rámec spolužitia až po adopcie detí. A to je len špička ľadovca.

HLAS - SD, SaS, Sme rodina a Za ľudí sa vyjadrili ku kandidátom na prezidenta
Opozičné strany SaS a Hlas-SD zatiaľ neavizujú kandidáta na prezidenta. Hnutie Sme rodina nepostaví vlastného kandidáta na prezidenta. Prezidentské voľby sa majú konať na jar 2024. Prezidentka SR Zuzana Čaputová ešte neoznámila, či sa bude znovu... Čítať ďalej
08 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Slovíčka konsenzus a kompromis v Matovičovej jaskynke nenájdeme

Politikom ako on nevyhovujú, pretože napätia tlmia. A to nehrá do karát odvekej stratégii rozdeľuj a panuj.

Niektoré požiadavky sú v kontexte slovenských nálad kontroverznejšie ako iné. Práve preto by sme ako zdravá spoločnosť mali o tom viesť dialóg a usilovať o citlivý konsenzus či aspoň kompromis. Jednoducho riešenie, ktoré nebude generovať ďalšie napätie a pocity existenčného ohrozenia. Namiesto toho však Matovič vykresľuje najextrémnejšie prejavy a pozície z „druhej strany” a svoje publikum sa snaží presvedčiť, že jediným cieľom zápasu o rovnoprávnosť je násilné menenie pohlavia detí. Absurdné.

Slovíčka konsenzus a kompromis však v Matovičovej jaskynke nenájdeme. Politikom ako on nevyhovujú, pretože napätia tlmia. A to nehrá do karát odvekej stratégii rozdeľuj a panuj. Dobrou správou je len to, že Matovičov potenciál panovať už vyšumel. Horšou, že síl na rozdeľovanie má stále dosť. Azda je už najvyšší čas poslať ho do politického dôchodku a prestať mu venovať pozornosť.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME