Princ Harry: V Afganistane som ZABIL 25 ľudí! TALIBAN: Budeš ČELIŤ súdnemu procesu!
07 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Britský princ Harry vo svojej knihe spomienok s názvom Spare uviedol, že počas pôsobenia v Afganistane zabil 25 ľudí. Priznal sa i k tomu, že ako 17-ročný užíval kokaín. TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Foto: TASR
Foto: TASR
Foto: TASR
tasr
Princ Harry / Facebook (Kate Middleton & Prince William Russian FanPage)
Princ Harry / Facebook (Baller Alert)
Harry a Meghan / Twitter (@stery_jeff)

Vojvoda zo Sussexu slúžil v britskej armáde desať rokov, počas ktorých ho dvakrát vyslali do Afganistanu. Harry napísal, že väčšina vojakov netuší, koľko ľudí v boji zabila, no on si celé svoje pôsobenie v Afganistane zaznamenal.

"Vždy som vedel presne povedať, koľko nepriateľských bojovníkov som zabil. A zdalo sa mi podstatné nebáť sa toho čísla. Spomedzi mnohých vecí, ktoré som sa naučil v ozbrojených silách, bola jednou z najdôležitejších zodpovednosť za svoje činy," napísal v knihe. Dodal, že by bol radšej, keby tieto štatistiky nemal na pamäti, no tiež by "preferoval žiť vo svete bez Talibanu a bez vojny".

Harry vo svojej knihe spomienok tiež uviedol, že ako 17-ročný užíval kokaín. Túto drogu mu podľa jeho slov ponúkli počas poľovníckeho víkendu. "Nebolo to veľmi zábavné a nevyvolalo to vo mne taký pocit, že by som sa cítil obzvlášť šťastný, ako sa to zdalo iným. Cítil som sa však inak, a to bol môj hlavný cieľ. Cítiť. Byť iný," napísal.

Podľa agentúry AFP sa zdá, že Harry užíval kokaín až po tom, ako ho jeho otec, súčasný kráľ Karol III., vzal na kliniku pre drogovo závislých, keď sa zistilo, že ako neplnoletý pil alkohol a fajčil marihuanu.
Sky News tvrdí, že sa ku Harryho knihe spomienok Spare dostala týždeň pred oficiálnym vydaním, keďže bola omylom dostupná na predaj v Španielsku.

Nemecko VARUJE: Nákazlivejší subvariant omikronu zaplavuje Európu!
Nový podtyp koronavírusového variantu omikron, ktorý dostal označenie XBB.1.5, by sa mohol v Európe a Nemecku rozšíriť už v priebehu niekoľkých nastávajúcich týždňov, domnieva sa Hajo Zeeb z Leibnizovho epidemiologického ústavu v nemeckom meste... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Zniesla sa vlna kritiky

Spisovateľ A. N. Wilson označil rozhodnutie Harryho vydať túto knihu za vypočítavé i zlomyseľné s tým, že výsledkom bude zvýšenie sympatií voči kráľovskej rodine, nie samotnému princovi.

Bulvárny denník The Sun uviedol, že Harry si zvolil "deštruktívnu, pomstychtivú cestu" a vymenil vlastnú rodinu za milióny dolárov. V úvodníku mu odporučil počúvať výzvy priateľov, aby "pre vlastné dobro prestal".

Novinárka denníka The Guardian Gaby Hinsliffová konštatovala, že vydaním knihy princ prešiel od otázok "nepríjemného verejného záujmu" k praniu špinavej bielizne na verejnosti.

Harryho tvrdenie, že v Afganistane zabil 25 ľudí, a prirovnanie jeho tamojšej služby v armáde k odstraňovaniu figúrok zo šachovnice, označili mnohí za nevhodné. Rozhnevalo aj niektorých veteránov, podľa ktorých sa tým princ obrátil chrbtom aj k svojej armádnej rodine, pričom jeho vyjadrenia môžu "živiť džihádistickú propagandu".

V Afganistane vyjadrenie Harryho odsúdil hovorca vlády Talibanu i popredný líder tohto fundamentalistického hnutia Anas Hakkání, ktorý na sociálnej sieti uviedol: "Pán Harry. Tí, ktorých ste zabili, neboli šachovými figúrkami, ale ľuďmi."

V čase, keď sa na Twitteri šíri hashtag #ShutUpHarry (Mlč, Harry), The Sun citoval zdroje blízke jeho otcovi kráľovi Karolovi III., podľa ktorých povedal, že ho synova kniha zarmútila. Palác však oficiálne stanovisko nevydal.

Dôležitá INFORMÁCIA ohľadne REFERENDA! Hlasovať môžete aj v inom meste, ale...
Volič, ktorý sa chce zúčastniť na referende, no v deň jeho konania nebude môcť hlasovať v mieste svojho trvalého pobytu, môže požiadať o hlasovací preukaz. Urobiť tak môže už len osobne do 20. januára. Týka sa to len voliča, ktorý má trvalý pobyt... Čítať ďalej
06 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Taliban tvrdí, že princ Harry by mal čeliť súdnemu procesu

Poprední predstavitelia sunnitskej radikálnej džihádistickej organizácie vyzvali princa Harryho, aby čelil trestnému stíhaniu za potenciálne spáchanie vojnových zločinov po tom, čo sa bezostyšne priznal, že zabil viac ako dva tucty ľudí, o ktorých princ povedal, že ich považoval len za „šachové figúrky“, ktoré treba odstrániť.

Policajný hovorca Talibanu v Kábule Khalid Zadran povedal: „Princa Harryho budú v Helmande vždy spomínať – Afganci nikdy nezabudnú na zabitie svojich nevinných krajanov," informuje Breitbart.

"Páchatelia takýchto zločinov budú jedného dňa postavení pred medzinárodný súd a zločinci ako Harry, ktorí sa hrdo priznávajú k svojim zločinom, budú postavení pred medzinárodným spoločenstvom."

„Kruté a barbarské činy Harryho a ďalších vyburcovali afganské obyvateľstvo a viedli k ozbrojenému povstaniu proti nim. Tento druh povstania nazývame svätý džihád,“ uzavrel Zadran.

„Pán Harry! Tí, ktorých ste zabili, neboli šachové figúrky, boli to ľudia; mali rodiny, ktoré čakali na ich návrat,“ napísal na sociálnej sieti vysoký vodca Talibanu Anas Haqqani.

Biden už zabudol aj to, čo Zelenskému sľúbil
Biden na rokovaní vlády si hneď nespomenul na prísľub dodať Kyjevu systémy protivzdušnej obrany Patriot Americký prezident Joe Biden si na stretnutí s členmi svojho kabinetu dlho nevedel spomenúť, aké americké zbrane Washington sľúbil poslať... Čítať ďalej
06 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Podnieti násilie proti vojakom v aktívnej službe?

Odhalenia o jeho vojenskej službe v monografiách boli spochybnené aj vojenskými osobnosťami v Británii, vzhľadom na skutočnosť, že by mohli podnecovať násilie proti vojakom v aktívnej službe alebo dokonca proti samotnému princovi.

Bývalý veliteľ britských síl v Afganistane plukovník Richard Kemp pre Sky News povedal, že mal pocit, že Harryho komentáre „boli pravdepodobne zle posúdené z dvoch dôvodov. Jedným z nich je, že jeho návrh, že zabil 25 ľudí, povzbudí tých, ktorí mu chcú ublížiť.

„Ďalší problém, ktorý som našiel v jeho komentároch, bol ten, že charakterizoval britskú armádu v podstate tak, že vycvičil seba a ostatných vojakov, aby videli svojho nepriateľa ako menej ako človeka, rovnako ako šachové figúrky na šachovnici, ktorú treba zotrieť, čo nie je pravda. . Je to opak prípadu."

Kemp povedal, že takéto komentáre by mohli „podnecovať niektorých ľudí k pokusu o útok na britských vojakov kdekoľvek na svete“ a že Taliban by teraz mohol byť „motivovaný zabiť Harryho“.

"Dúfajme, že neuspejú a som si istý, že má celkom dobré zabezpečenie, ale to je jeden problém."

Poľutovanie nad Harryho komentármi vyjadril aj plukovník Tim Collins, slávny britský veliteľ afganskej vojny, ktorý povedal:  noviny Evening Standard –  , že Harryho prezrádzajúca pozícia nie je „ako sa správate v armáde; nie je to tak, ako si myslíme."

Rusi sa vypravili "na lov"
„Zirkóny“ idú „na lov“ alebo aký je dôvod nezvyčajnej kampane „admirála Gorškova“? Fregata sa vydala na plavbu v Atlantickom a Indickom oceáne. V novembri minulého roka loď ruského projektu 22350 prechádzala procedúrou na obnovenie technickej... Čítať ďalej
06 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme