Snemovňa USA je prvýkrát za sto rokov paralyzovaná a stále bez predsedu
05 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov odložila hlasovanie o svojom novom predsedovi na štvrtok. Líder republikánov v Snemovni Kevin McCarthy totiž ani v jednom zo šiestich kôl hlasovania nezískal dostatočnú podporu. Paralýza teda pokračuje.

O novom predsedovi Snemovne sa bude opätovne hlasovať vo štvrtok o 12.00 h miestneho času (18.00 h SEČ).

Snemovňa reprezentantov hlasovala o svojom novom predsedovi v troch kolách v utorok a v ďalších troch kolách v stredu. Žiadna z volieb pritom nebola úspešná, keďže ani jeden kandidát nezískal 218 hlasov potrebných na zvolenie.

Zasadnutie Snemovne bolo preto na tri hodiny odložené, aby mali republikáni a demokrati priestor na rokovanie. Následne rozhodovali o tom, či voľbu odložiť alebo uskutočniť v poradí siedme kolo hlasovania. Demokrati chceli opäť hlasovať, no republikáni na čele s McCarthym hlasovali za odloženie ďalšej voľby na štvrtok.

V každom z posledných troch kôl podporilo republikána McCarthyho 201 hlasov, kandidát demokratov Hakeem Jeffries získal 212 hlasov a ďalší republikánsky kandidát Byron Donalds dostal 20 hlasov.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v utorok zasadla po prvý raz v novom zložení. Republikáni v nej majú prevahu, ktorú získali v novembrových voľbách. Televízia CNN upozorňuje, že na voľbu predsedu bolo viac ako jedno kolo potrebné naposledy v roku 1923, keď sa rozhodlo v deviatom kole.

Nová dodávka pre Ukrajinu
Spojené štáty zvažujú, že Ukrajine dodajú bojové vozidlá pechoty Bradley, ktoré jej pomôžu v boji proti ruskej invázii. V noci na štvrtok to uviedol americký prezident Joe Biden. Tankov Abrams sa však Zelenskyj pravdepodobne nedočká. Na otázku, či... Čítať ďalej
05 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!