Rusi sa vypravili "na lov"
06 | 01 | 2023 I Milan Laca

„Zirkóny“ idú „na lov“ alebo aký je dôvod nezvyčajnej kampane „admirála Gorškova“?

Fregata sa vydala na plavbu v Atlantickom a Indickom oceáne.  V novembri minulého roka loď  ruského projektu 22350 prechádzala procedúrou na obnovenie technickej pripravenosti, spojenej s nejakou nadchádzajúcou plavbou na dlhé vzdialenosti. Je to mimoriadne dôležité z hľadiska implementácie novej koncepcie odstrašovania potenciálneho protivníka v Európe a okolitých územiach. 

Fregata Admirál Gorškov

Plány

Vo februári 2019  Američania, pod zámienkou pozastavili svoju účasť na Zmluve o jadrových silách stredného doletu. Rusko zareagovalo nezvyčajným spôsobom – cestou okolo sveta vtedy najnovšej fregaty „Admirál Gorškov“, s riadenými strelami na palube. Potom prišli „Kaliber“ a „Onyx“. Teraz už majú takéto fregaty. Je to sériový admirál Kasatonov a admirál Golovko, ktorý vstúpil do fázy testovania zbraňových systémov. To znamená, že je v skutočnosti pripravený a pravdepodobne nesie nejaký druh zbraní. Tak vyslali "Admrála Gorškova". Na palube má hypersonické rakety Zircon a nie jednu alebo dve, ale súdiac podľa správ, celú sadu. S najväčšou pravdepodobnosťou ich je  14 .

Kam smeruje fregata:  Je to Stredozemné more.

Úlohou  admirála Kasatonova s Kalibrami a Onyxami na palube, je kryť zoskupenie lodí potenciálneho nepriateľa.  Preto je celá jeho výzbroj z väčšej časti prepchatá protilodnými raketami. Ďalšou je fregata "Admirál Grigorovič" - má menšie rakety, iba 8. Nasledujú dve korvety „Smart“ a „Stoikiy“, ktorých úlohou je chrániť  lode pred nepriateľskými ponorkami. Zoznam hladinových lodí dopĺňajú plavidlá, na palube ktorých je ďalších 8 rakiet Kaliber. Ale to nie je všetko - formácia zahŕňa aj dve ponorky Čieromorskej flotily a to je minimálne 12 Kalibrov. Celkovo má Rusko v regióne rozmiestnených takmer 50 rakiet s dlhým doletom.

Prečo je tam aj „admirál Gorškov“? 

Zdá sa, dôvody  že sú dva. Po prvé, nahradenie lode "Admirál Kasatonov", lebo potrebuje servis. A po druhé, prítomnosť „Gorshkova“ s takými silnými zbraňami možno vysvetliť blížiacim sa začiatkom príprav na  udalosti "pre každý prípad".  

Záver?

Táto kampaň je celkom očakávanou udalosťou, ktorá je východiskovým bodom v reťazci budúcich udalostí. Zatiaľ nie je známe, kedy sa ruská fregata dostane do Stredozemného mora, pravdepodobne na konci januára, alebo začiatkom februára.

Putin je ochotný rokovať IBA AK...
Ruský prezident Vladimir Putin je otvorený serióznemu dialógu s Kyjevom, ak Ukrajina uzná okupáciu území Ruskom. Šéf Kremľa to uviedol vo štvrtkovom telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informuje o tom agentúra... Čítať ďalej
05 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme