Putin nariadil na Ukrajine prímerie počas 6. a 7. januára
05 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Putin nariadil zaviesť na Ukrajine prímerie od 12:00 6. januára do 24:00 7. januára

Ruský prezident Vladimir Putin poveril ministra obrany Sergeja Šojgu, aby zaviedol prímerie na Ukrajine od 12:00 6. januára do 24:00 7. januára, informovala tlačová služba Kremľa .

„Vzhľadom na výzvu Jeho Svätosti patriarchu Kirilla poverujem ministra obrany Ruskej federácie, aby zaviedol režim prímeria pozdĺž celej línie kontaktu medzi stranami na Ukrajine od 12:00 6. januára do 24:00 7. januára. “, uvádza sa vo vyhlásení.

Kremeľ poznamenal, že v bojových oblastiach žije veľké množstvo občanov hlásiacich sa k pravosláviu, preto Rusko vyzýva ukrajinskú stranu, aby im poskytla možnosť „navštevovať bohoslužby na Štedrý večer, ako aj na Deň narodenia Krista“.

Koncom decembra minulého roku hlava ruskej pravoslávnej cirkvi vyhlásil, že vstup Ruska do bojových akcií na Donbase je výsledkom toho, že jeho mierové snahy boli sabotované kyjevskými úradmi a západnými krajinami. Priznal, že to, čo sa deje, vníma s hlbokou bolesťou, no podotkol, že vinu za podnecovanie konfliktu nesú predovšetkým tí, ktorí "si dali za cieľ zničiť jednotu Svätej Rusi, jednotu nášho ľudu a našu vieru".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zároveň informovalo, že o zastavení bojov zo strany Ukrajiny nepadlo ani slovo a v Kyjeve sú odhodlaní eskalovať konflikt. Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov tiež uviedol, že od ukrajinských úradov neprišli žiadne návrhy na novoročné prímerie.

Putina o vyhlásenie jednostranného prímeria vo štvrtok požiadal aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Putin je ochotný rokovať IBA AK...
Ruský prezident Vladimir Putin je otvorený serióznemu dialógu s Kyjevom, ak Ukrajina uzná okupáciu území Ruskom. Šéf Kremľa to uviedol vo štvrtkovom telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informuje o tom agentúra... Čítať ďalej
05 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik