Opozícia NALOŽILA Lengvarskému: CHAOS, NEISTOTA, BEZRADNOSŤ
05 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Neschopné a nekompetentné vedenie rezortu zdravotníctva! Upozorňuje opozícia. V roku 2022 sme spustili viaceré procesy pre lepšie zdravotníctvo, oponuje poverený šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Lengvarský  poukázal na spustenie reformy nemocníc, na naštartovanie výstavby nemocníc v Martine a na bratislavských Rázsochách, na prijatie liekovej novely či na zvýšenie platov zdravotníkov. Naopak, ako najväčšie negatívum vníma traumatizáciu spoločnosti v súvislosti s rokovaniami s Lekárskym odborovým združením.

"Zdravotníctvo je v stave, v ktorom sme ho dostali, ale myslím si, že nie je úplne zlé. Veľa vecí sa tu maľuje čiernymi farbami," skonštatoval. Myslí si, že slovenské zdravotníctvo je na úrovni 21. storočia. Lepší stav v sektore sa podľa neho nedá dosiahnuť za rok, ale treba na ňom kontinuálne pracovať. "Proces, keď budeme môcť povedať, že je to lepšie, bude chvíľku trvať. A nikdy nezastane, pretože medicína sa vyvíja, systémy sa vyvíjajú, vzdelávanie sa vyvíja," doplnil minister.

Lengvarský pripomenul aj prijaté reformy v ambulantnom sektore či novelu o regulácii zdravotných poisťovní, tiež spúšťanie DRG systému či zmeny pravidiel na vzdelávanie lekárov. "Veríme, že v budúcom roku bude prijatých viac medikov na slovenské lekárske fakulty," dodal. Zdôraznil, že niektoré veci majú dlhší časový horizont. "Ale verím tomu, že sme procesy naštartovali dobre a za pár rokov si budeme môcť povedať, že áno, zdravotníctvo je v lepšom stave," povedal. Verí tiež, že v zmenách sa bude ďalšie roky pokračovať.

Známy lekár: Kto sa cíti inak - zvieraťom, či ono, oni, ony, je to PSYCHICKÝ PROBLÉM
Lekára Lukáša Pollerta znepokojuje príbeh parížskej učiteľky tanca, ktorá musela skončiť na vysokej škole Sciences Po v dôsledku kritiky, že žiakov brala ako mužov a ženy. Je len muž, alebo žena, komentuje Pollert prípad na svojom twitterovom účte... Čítať ďalej
05 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Raši: Rok 2022 poznačilo nekompetentné zasahovanie vlády do chodu zdravotníctva

Takéto neopodstatnené samochvály od šéfa rezortu, ktorý za posledných pár rokov viackrát takmer skolaboval, sa nepozdávajú snáď nikomu.

Celý rok 2022 poznačilo nekompetentné riadenie a zasahovanie vlády do chodu zdravotníctva. Takto pre zmenu zhodnotil uplynulý rok v zdravotníctve  člen zdravotníckeho parlamentného výboru a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši. Vyvrcholením neriešenia problémov boli podľa neho hromadné výpovede lekárov.

"V tomto roku neboli žiadne investície do zdravotníctva, chýbajú peniaze na lieky, chýbajú peniaze na chod ambulancií, chýbajú peniaze na chod našich nemocníc, záchraniek a laboratórií," uviedol. V tejto súvislosti skritizoval aj pôvodný návrh rozpočtu na rok 2023, ktorý bol podľa neho likvidačný.

Zdravotníctvo bolo vlani podľa jeho slov v horšom stave ako v roku 2021. Upozornil, že vláda sektor nestabilizovala a dostala ho na hranicu kolapsu. "Kroky ministerstva zdravotníctva boli slabé, pretože minister zdravotníctva nemal žiadnu politickú podporu, a preto ju nemalo ani zdravotníctvo," skonštatoval.

Za negatívum minulého roka považuje Raši okrem iného aj nedostatok bežných liekov v lekárňach. "Nikdy doteraz sa nestalo, aby sme bežné lieky, napríklad antibiotiká, ktoré sú mnohokrát nevyhnutné na záchranu životov, nenašli v našich lekárňach," upozornil. Problém podľa neho treba nevyhnutne vyriešiť.

Raši tiež skritizoval optimalizáciu nemocníc, ktorá podľa neho zlikviduje akútnu lôžkovú zdravotnú starostlivosť v regiónoch Slovenska. "Bol to podľa mňa zlý proces, nezvládnutý. Bol robený od zeleného stola z Bratislavy ľuďmi, ktorí nikdy v živote pacientov neošetrovali," podotkol. Vyzval, aby sa od zámeru ustúpilo.

Problematickým bude podľa neho i budovanie nemocníc v Martine a na bratislavských Rázsochách. Upozornil, že nie je jasné, či sa nemocnice stihnú postaviť načas, čo by mohlo podľa neho ohroziť zdroje z plánu obnovy.

Jeden čihi, druhý hota! Matovič s Hegerom si nerozumejú, ale Gyimesi v tom má jasno
Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič si v poslednej dobe vzal na mušku LGBTI či transordových ľudí, zatiaľ čo Eduard Heger ide cestou spájania a varuje pred štvavými kampaňami. Ale Gyimesi v tom má jasno. "V momente, keď hovoríte o manželstve ako... Čítať ďalej
04 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Smer-SD: Vedenie MZ a štátu nie je schopné pretaviť príležitosti do skutočnosti

Vedenie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a štátu nie je schopné pretaviť príležitosti do reálnej skutočnosti. Uviedol to člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD). V tejto súvislosti poukázal na optimalizáciu nemocničnej siete a možnosť využitia prostriedkov z plánu obnovy na zníženie investičného dlhu v zdravotníckych zariadeniach.

Je na nich podľa neho vidieť bezradnosť a chýbanie líderstva v súčasnom vedení rezortu i vlády. "Pri dobrom vedení rezortu by išlo o predpoklady na pozitívne, priam parametrické zmeny do budúcna," uviedol.

Pripomenul, že téma optimalizácie nemocníc sa začala riešiť ešte za minulej vlády. "Jej myšlienka smerujúca k inštitucionalizácii živelne prebiehajúceho procesu je správna," skonštatoval. Problematickou je však podľa neho okrem iného komunikácia ministerstva, ktorá mala podľa neho politický aj živelný podtón. "Poskytovatelia sa nechceli za žiadnu cenu dostať do kategórii komunitnej (1.), respektíve regionálnej (2.)," povedal.

Baláž tiež skritizoval, že sa ustúpilo od zámeru rozdeliť prostriedky z plánu prioritne na obnovu veľkých nemocníc, kde sa poskytuje zdravotná starostlivosť na najvyššej úrovni. Upozornil, že namiesto toho prostriedky išli na výstavbu nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine. Pri univerzitnej nemocnice na Rázsochách je podľa jeho slov vysoká pravdepodobnosť nevyužitia prostriedkov.

Skritizoval tiež zrušenie Zdravotníckej implementačnej agentúry, cez ktorú mali nemocnice súťažiť so svojimi projektami. "Bola z nejasných príčin zrušená a zvyšok peňazí pôjde do regionálnych nemocníc, pričom rekonštrukcie či výstavby nemocníc v Trnave, Banskej Bystrici, Prešove či v Košiciach ostali bokom," uviedol.

Baláž upozornil, že úplne opomenutou zložkou zostal ambulantný sektor, ktorý sa mal podľa neho optimalizovať kontinuálne s nemocničnou sférou. Za nezvládnuté považuje tiež vyjednávanie vlády a rezortu zdravotníctva s lekárskymi odborármi. "Vyrokované podmienky, prakticky v poslednom možnom okamihu, sa budú musieť v budúcnosti korigovať hlavne, čo sa týka vzdelávania," dodal.

Ochranka, luxusné auto a ešte aj kráľovské odmeny! Policajný prezident Hamran musí mať radosť
Policajný prezident Štefan Hamran sa má kráľovsky. Vzhľadom k tomu, že Slovensko prežilo turbulentný rok a vláda "šetrila" kde sa dá, teda na občanoch, na rezorte ministerstva vnútra si z toho ťažkú hlavu zrejme nerobili. Vedenie si rozdalo tučné... Čítať ďalej
04 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

KDH: Zdravotníctvo ťahajú dolu najmä dlhy veľkých štátnych nemocníc

Zdravotníctvo ťahajú dolu najmä dlhy veľkých štátnych nemocníc. Napriek novej vlne oddlžovania nie je vidno zatiaľ žiadny systémový krok, ktorý by viedol k zastaveniu rastu dlhu. Uviedla to členka predsedníctva mimoparlamentného KDH Monika Kolejáková.

"Zásadné zvýšenie miezd budí dojem výrazného zvýšenia zdrojov v zdravotníctve, ale zatiaľ absentuje trvalý a udržateľný model financovania a udržateľný model efektivity," uviedla.

Vlani sa podľa nej ukázal nesúlad medzi rezortmi zdravotníctva a financií. "Prijali sa niektoré potrebné zákony, žiaľ, nie sú ani dnes dostatočne kryté peniazmi. Pokiaľ štát nedokáže zaplatiť zdravotnú starostlivosť svojich obyvateľov, ako ju deklaruje, mal by rozmýšľať o viaczdrojovom financovaní," skonštatovala.

Káčer nešetril CHVÁLOU... Za podporu Ukrajiny. Je DEZORIENTOVANÝ, vysvetľuje Kéry
Zahraničná politika Slovenska sa v roku 2022 sústredila najmä na pomoc a podporu Ukrajine. Uviedol to dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer v rámci koncoročného rozhovoru pre TASR. Nezabudol vyzdvihnúť... Čítať ďalej
04 | 01 | 2023 | Diana Zaťkova/TASR

PS: Zvýšením miezd zdravotníkov sa iba posunula akútnosť personálneho problému

Zdravotníctvo bude v tomto roku čeliť personálnej kríze. Dohodou na vyšších platoch zdravotníkov vláda personálny problém nevyriešila, iba posunula jeho akútnosť na blízku budúcnosť. Pre TASR to uviedol predseda mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Upozornil, že hrozbou je aj možný kolaps ambulancií.

"Aj keď sa na poslednú chvíľu podarilo vláde odvrátiť odchod lekárov z nemocníc, ktorý sama spôsobila, tak úplne zabudla na problémy ambulancií. Nie je možné pridávať peniaze len nemocniciam, ale je nutné výraznejšie podporovať aj ambulancie, ktoré môžu choroby riešiť skôr, efektívnejšie a hlavne lacnejšie," skonštatoval s tým, že ambulantný sektor treba zastabilizovať.

Zdravotníctvo je podľa Šimečku v čoraz horšom stave. Podotkol, že je to dôsledkom chaotického riadenia pandémie, čo podľa jeho slov spôsobilo veľa zbytočných úmrtí a mnohým ľuďom znemožnilo prístup k zdravotnej starostlivosti. "Pozatvárali sa ambulancie, poodchádzal personál, či už z vyhorenia, alebo pre dôchodkový vek, a museli sa odkladať operácie, ktoré sa budú musieť v tom lepšom prípade dobiehať roky," povedal.

Za najväčšie negatívum označil chaos a neistotu, ktoré podľa neho do systému prináša súčasná vláda. Poukázal pri tom na tvorbu rozpočtu, "nesystémové dofinancovanie nemocníc a poisťovní, ignorovanie požiadaviek ambulancií pri zvyšovaní zdrojov" či hromadné výpovede lekárov. Pozitívom je podľa neho pokračovanie v implementácií reforiem z plánu obnovy, ako napríklad reforma siete nemocníc a reforma siete ambulancií.

Belousovová: Vedenie štátu má DVOJITÝ METER už aj na VRAŽDY!
V prvý deň tohto roka rozbúrila hladinu verejnej mienky vražda zdravotnej sestry v Michalovciach. Annu Belousovovú (Národ a spravodlivosť) zaujalo ticho, ktoré okolo prípadu zavládlo v porovnaní s tým, čo sa spustilo po vražde v klube Tepláreň na... Čítať ďalej
05 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!