Nová dodávka pre Ukrajinu
05 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Spojené štáty zvažujú, že Ukrajine dodajú bojové vozidlá pechoty Bradley, ktoré jej pomôžu v boji proti ruskej invázii. V noci na štvrtok to uviedol americký prezident Joe Biden. Tankov Abrams sa však Zelenskyj pravdepodobne nedočká.

Na otázku, či existuje možnosť dodávky týchto vozidiel, šéf Bieleho domu odpovedal kladne, no nespresnil, koľko kusov Washington Kyjevu poskytne. Reuters dodáva, že Spojené štáty pripravujú ďalší balík pomoci pre Ukrajinu, pričom detaily by mohli byť zverejnené už v najbližších dňoch.

Bojové vozidlá pechoty Bradley používajú americké jednotky na prepravu vojakov na bojisku od polovice 80. rokov minulého storočia. Americké ozbrojené sily vlastnia niekoľko tisíc kusov týchto vozidiel.

Biden sa však nijako nezmienil o tom, že by jeho administratíva plánovala Ukrajine poskytnúť tanky Abrams americkej výroby, o ktoré Kyjev opakovane žiada.

Reuters pripomína, že Spojené štáty Ukrajine posielajú čoraz účinnejšie zbrane. Ide najmä o protilietadlové strely Stinger, protitankové strely Javelin či salvové raketomety HIMARS.

Washington pred decembrovou návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA oznámil, že Ukrajine poskytne systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Spojené štáty tiež uviedli, že spustili osobitný plán na uvedenie Patriotu na Ukrajine do prevádzky za "necelých šesť mesiacov", hoci výcvik na jeho obsluhu trvá obvykle rok.

Vojenský expert odhadol silu fregaty "Admirál Gorškov" (VIDEO)
Expert Maltsev: na svete neexistuje silnejšie vyzbrojená loď ako admirál Gorškov Fregata Admirál Gorškov, vybavená hypersonickými zirkónmi, je dnes najsilnejšie vyzbrojenou loďou na svete, povedal pre RIA Novosti Vladimir Malcev, predseda Hnutia... Čítať ďalej
04 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!