Mikas o vojne na Ukrajine: Pocítia Slováci následky na verejnom zdraví?
04 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vojna na Ukrajine môže mať následky aj na verejné zdravie u ľudí na Slovensku. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Problém môže okrem epidemickej, sociálnej a podpornej časti vzniknúť napríklad aj v oblasti radiačnej ochrany. No to nie sú jediné problémy, na ktoré poukázal. Biedne je na tom aj krízový manažment.

Ohrozené verejné zdravie?

Na to, že vojna na Ukrajine nemusí znamenať pre Slovákov iba problémy ekonomické a energetické, upozornil hlavný hygienik Ján Mikas. Podľa neho môže okrem epidemickej, sociálnej a podpornej časti vzniknúť napríklad aj v oblasti radiačnej ochrany.

"My nevieme, čo sa tam udeje, či sa napríklad neporuší jadrová elektráreň, alebo či nevznikne jadrová havária," skonštatoval Mikas.

Pri masovej migrácii ľudí z Ukrajiny by podľa neho hrozilo aj zavlečenie ochorení typických pre vojnové stavy. "Migračná vlna bola spočiatku vysoká, ale dala sa zvládať. Keby sa však pohli masy, tak to musia riešiť všetky štáty," dodal.

Krízový manažment na Slovensku treba zefektívniť

Podľa Mikasa má problémy aj krízový manažment na Slovensku. Treba ho nastaviť efektívnejšie a akčnejšie. V tejto súvislosti poukázal, že na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálnych úradoch verejného zdravotníctva je zamestnaný približne rovnaký počet zamestnancov ako v jednej veľkej slovenskej nemocnici. "A takýto počet ľudí bojoval proti pandémii ochorenia COVID-19 na päťmiliónovom Slovensku v prvých mesiacoch sám," uviedol.

Generál Viktorín OSTRO vláde: STRATA SÚDNOSTI, ŽIADNA SEBAREFLEXIA, IBA PRÁZDNE ŽVÁSTY
REFERENDUM JE ŠANCA PRE OBČANOV! Vo svojom statuse na sociálnej sieti to tvrdí generál Jozef Viktorín z hnutia Republika. A zároveň vysvetľuje, prečo je účasť na referende taká dôležitá. Pretože predlžovanie agónie Slovákom nepomôže! Prečo... Čítať ďalej
04 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Mikas skonštatoval, že úvod pandémie sa nakoniec zvládol. "Potom už prišli ťažké výzvy, keď bol vírus iný a vo veľkej miere prišiel aj na Slovensko. Museli zabrať už aj iné zložky. Krízový manažment na Slovensku musí byť celkovo nastavený omnoho efektívnejšie a omnoho akčnejšie," spresnil.

Pandémia podľa neho poukázala na technologický dlh ÚVZ. "Časť laboratórnej diagnostiky bola zastaraná," podotkol s tým, že sa do nej neinvestovalo. Poukázal, že počas pandémie sa snažili v čo najkratšom čase zrealizovať všetky kroky na zabezpečenie základnej a konfirmačnej diagnostiky vírusu. Pripomenul, že diagnostiku na SARS-CoV-2 zaviedlo na Slovensku Národné referenčné centrum pre chrípku ÚVZ a dlhé obdobie ju vedelo vykonávať iba ono, potom sa pridali ostatné laboratóriá.

Verejnému zdravotníctvu treba podľa hlavného hygienika nastaviť objem financií na zabezpečenie moderných prístrojov. Na Slovensku je okrem iného podľa neho potrebné vybudovať aspoň tri laboratóriá BSL-3 a aspoň jedno laboratórium BSL-4, prípadne zabezpečiť BSL-4 laboratórnu diagnostiku v inom štáte.

Matovič si PODAL Denník N: Nie je vám z tých MANIPULÁCIÍ a KLAMSTIEV už BLIVO? Toto sú už iné LYSOHLÁVKY!
Exminister financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO) má už dlhší čas na médiá ťažké srdce. Ešte pred pádom vlády OĽANO sa novinárom vyhrážal, že ich bude postupne dávať dolu. A tentoraz sa pustil do konkrétnej redaktorky Denníka N. Nepáčil sa mu... Čítať ďalej
04 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME