Španielsko: Polícia objavila nelegálne zbierky s 350 archeologickými artefaktmi
03 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Španielska polícia objavila v dvoch domoch v blízkosti letoviska Alicante stovky archeologických artefaktov vrátane skamenelín, keramiky z doby bronzovej, zbraní z 18. storočia či úlomkov ľudských kostí.

V odhalených "čiernych" zbierkach sa našlo aj vyše 200 fragmentov ľudských kostí; niektoré z nich majú 4000–5000 rokov, informovala v utorok španielska Občianska garda.

Policajti v rámci operácie s označením Osárium (kostnica) vykonali vyšetrovanie, ktoré ich priviedlo k "jednej z najväčších nelegálnych súkromných zbierok" v Alicante.

V súvislosti s prípadom sú vyšetrovaní dvaja muži pre podozrenie z protiprávneho privlastnenia si predmetov s historickou, kultúrnou či vedeckou hodnotou.

Dohromady sa v oboch domoch našlo až 350 archeologických artefaktov. Boli medzi nimi aj keramické obkladačky z čias starovekého Ríma, praveké kresadlá a viaceré historické zbrane vrátane delovej gule.

Polícia najskôr vykonala raziu v dome v dedine Gata de Gorgos. Jeho majiteľ s úradmi spolupracoval a dal im tip na ďalší dom v blízkom meste Dénia, kde sa nachádzala ešte väčšia zbierka.

Majiteľ domu v Dénii tvrdil, že artefakty zdedil po zosnulom príbuznom, nevedel však poskytnúť nijaké dokumenty, ktoré by takéto dedičstvo potvrdzovali.

Občianska garda dodala, že pri skúmaní a katalogizovaní jednotlivých artefaktov bude spolupracovať s príslušnými kultúrnymi inštitúciami. (tasr)

Matovič: O čom Čaputová, PS a ich prisluhovači v médiách mlčia (VIDEO)
Bývalý minister financií Igor Matovič sa v najnovších statusoch na sociálnej sieti zameral na LGBTI+ komunitu. Zverejnil video, v ktorom vystupuje dievča Chloe Coleová, ktorá sa v dvanástich rokoch rozhodla pre zmenu pohlavia a neskôr svoje... Čítať ďalej
03 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!