Prečo maďarská prezidentka odmietla Čaputovej pozvanie? Nebola to „diplomatická paralýza“, ako tvrdí ľavicovo-liberálna tlač
03 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Maďarská prezidentka Katalin Nováková sa nezúčastnila na nedeľňajšom odovzdávaní štátnych vyznamenaní v bratislavskej Redute. Ľavicovo-liberálnou tlačou ihneď preletela informácia, či  svojou reakciou dala nepriamo najavo postoj k slovenskej štátnosti. Všetko je však inak.

@all Foto: TASR

"Ďakujem za srdečné pozvanie na jubilejné výročie 1. januára, zároveň chcem vyjadriť poľutovanie nad tým, že nebudem mať možnosť zúčastniť sa ho osobne," píše sa v liste prezidentky Katalin Novák adresovanej prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

Zuzana Čaputová pozvala Katalin Novákovú na oslavy tridsiateho výročia vzniku Slovenskej republiky, ale maďarská prezidentka návštevu Bratislavy v súlade s diplomatickými nariadeniami odmietla s odvolaním na svoje služobné povinnosti, takže nešlo o „diplomatickú paralýzu, ako to v pondelok uviedla ľavicovo-liberálna tlač.

"Slovensko je spojencom a strategickým partnerom Maďarska už tridsať rokov a my Maďari za takého stále považujeme vás, nášho severného suseda. Teší ma, že za posledných tridsať rokov sa medzi našimi krajinami realizovala mimoriadne intenzívna spolupráca na európskej, regionálnej a bilaterálnej úrovni.V súčasnej zložitej situácii si myslím , že je obzvlášť dôležité, aby sme stáli bok po boku pretože v našom susedstve prebieha vojna a nikdy predtým sme nemuseli čeliť toľkým výzvam,“ píše Katalin Novák v liste a zdôraznila, že dodržiava srdečné vzťahy so svojím slovenským oficiálnym partnerom.

Maďarská prezidentka neprijala pozvanie od Čaputovej
Maďarská prezidentka Katalin Nováková sa nezúčastní na nedeľňajšom odovzdávaní štátnych vyznamenaní v bratislavskej Redute. Udeľovať ich bude slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti štátneho sviatku vzniku samostatnej Slovenskej... Čítať ďalej
01 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!