VIDEO: Podľa Vladimíra Mečiara je Fico samovrah
02 | 01 | 2023 I Eka Balaskova

1. januára 1993 oznámil vznik SR na námestí SNP a získal si prívlastok "otca vlasti". Takmer 81-ročný expremiér Vladimír Mečiar pri tejto príležitosti pripomína nie len tento okamih, ale vyvracia mýtus o tom, že je autorom jednoobvodového volebného systému.

V rozhovore však otvorene hovorí aj o súčasnom stave Slovenskej republiky, či ukrajinsko-ruskom konflikte. Návrat do politiky neplánuje, svoj názor má aj na návrat Mikuláša Dzurindu. Napriek všetkému si myslí, že národ slovenský síce nebude svetovládny, no môže byť prínosom. Slovákom tiež radí, aby volili ľudí s minulosťou.

Otec vlasti

Vladimír Mečiar vyzdvihol vznik Slovenskej republiky ako historicky obrovský krok, keďže od čias Svätopluka Slováci vždy existovali v nie vlastnom štáte. Tento krok sa podľa jeho slov báli oznámiť mnohí tí, ktorých k tomu pozval.

Tradičné Slovensko

"Kresťanstvo u nás nie len pretváralo a dotváralo spoločnosť, ale malo misijnú funkciu aj voči ostatným štátom,"hovorí Mečiar a prípomína, že ako štvrtý jazyk cirkvi svätej bola uznaná Staroslovienčina. 

"Slovensko je konzervatívne, či to chceme, či nechceme. Má svoje zmýšľanie, svoju historickú skúsenosť a tú musí pretaviť do svojej praxe. Experimenty, ktoré prebiehali za tých 30 rokov, prerobiť ho, dať na iné smerovanie, ani jeden nevyšiel. Treba nechať, nech ide prirodzeným tokom ďalej, nech prechádza svojou školou skúseností, ktorá zatiaľ nevychádza," upozorňuje Vladimír Mečiar.

J. Mikas: Úrady verejného zdravotníctva čelia generačnej výmene
Úrady verejného zdravotníctva čelia generačnej výmene. Dlhoroční pracovníci odchádzajú do dôchodku, zatiaľ čo mladí ľudia nemajú o prácu pre jej náročnosť až taký záujem. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. "Skúsení ľudia odchádzajú do... Čítať ďalej
02 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Nie sú demokrati

"Liberáli pretláčajú svoju ideológiu za každú cenu, aj spôsobom, ktorý nie je vždy správny. Treba sa vrátiť k občianskemu princípu,"vysvetľuje Mečiar. Podľa jeho slov občanom sú upierané ich občianske práva, napríklad rozhodovať referendom. 

"Tieto práva síce v Ústave majú, akurát niektoré inštitúcie sa rozhodli, že to rešpektovať nebudú," myslí si Mečiar, podľa ktorého musíme vychádzať zo svojej podstaty a svojich potrieb. 

Chce to zmenu systému

"Každá politická prezentácia, ktorá prichádza, prichádza s nejakou predstavou, fikciou, ktorá nie je realistická. Snaží sa ju reallizovať a diskreditovať tých, čo tu boli predtým a je jedno, či je, alebo nie je dôvod. Keď nemáme dôvod, vymyslíme si. A to sa tu deje až po roku 1998,"kritizuje Mečiar. Nepáči sa mu tiež, že po každých voľbách sa prichádza vždy s novou koncepciou. 

"My musíme ešte nejakú dobu prejsť vývojom a zmeniť systém," myslí si Mečiar. A to ako systém volebný, tak aj zákony o politických stranách, systém zákonov o fungovaní štátu, 

O jednom volebnom obvode

Vladimírovi Mečiarovi sa vyčíta aj to, že Slovensko je jeden volebný obvod, vďaka ktorému máme v parlamente strany bez členskej základne a regionálnych štruktúr a preto je politika centralizovaná. On sám sa však bráni, že to nie je tak a vysvetľuje, že v r. 1990 sa vytvorili tzv. Národné výbory, kde sa všade priamo volili miestni ľudia, ale tam bolo nutné urobiť územné členenie. 

"Navrhol som tento systém, ktorý bol pre mňa nevýhodný a vystúpil som s tým, že to nie je dobré riešenie, že to je len na tie jedny voľby a treba prejsť na priamy systém volenia delegátov do parlamentu," zdôrazňuje Mečiar. "Nebol to môj vynález, bol to vynález opozície a médií. Od tej doby je dvadsaťosem rokov a nového zákona niet."

Karneval krýs nastaví zrkadlo našim "mocným"
Demokracia je len ilúzia. Karneval krýs nám vykričí priamo do tváre to, čo si uvedomujeme všetci. Že žijeme v zlých, prašivých časoch. Cez politické a osobné zápasy nám príbeh odhalí, v akom svete to vlastne žijeme. Posolstvo príbehu nastavuje... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Zuzana Čaputová a pád vlády

"Niektoré názory Zuzany Čaputovej považujem nie za obrat, ale za kotrmelec," hovorí Mečiar o  prejave súčasnej hlavy štátu k stave republiky, ktorý predniesla nedávno. Čaputová podľa neho sama o sebe by pád vlády nespôsobila, je to synergia niekoľkých udalostí. Prezidentka podľa neho, hoci si vyžiadala stanovisko Ústavného súdu, deformuje Ústavu. 

"Prezidentka v parlamentnom systéme vstupuje do kompetencií iného orgánu a zákulisnými ťahmi začína usmerňovať jeho chod," myslí si Mečiar, podľa ktorého prezidentka našla oporu v konaní Richarda Sulíka a Petra Pellegriniho. 

"Samovrah" Fico

"Celá táto iniciatíva vznikla po tom, ako jemu generálny prokurátor (GP) oznámil, že nie je dôvod na trestné stíhanie. Aj prezidentka vo svojom prejave povedala, že rozhodnutie GP chce dať na preskúmanie Ústavnému súdu, na čo nemá právomoc ani ona, ani ÚS. Fico nepochopil, že vždy je to proti nemu. Jeho hlava je tam aj zámienka, aj príčina,"upozorňuje Mečiar s tým, že ak vyhrá druhá strana, on do toho väzenia pôjde. "A on to podporuje, aby to tak bolo."

Mečiarove slová potvrdzuje aj obsah obvinenia vzneseného proti Ficovi, ktoré generálny prokurátor Maroš Žilinka zamietol. Napriek vyjadreniam mainstreamových médií, sa ľuďom zdá vykonštruované, a viac podporené motívom dostať Fica za železné záclony za každú cenu, než za skutočnú protispoločenskú činnosť. Podľa Mečiarovych slov, on to asi vidí tak, že snaha zavrieť Fica je skutočným politickým motívom väčšiny politických krokov v posledných mesiacoch. Avšak ani nenaznačil, aké iné východisko Fico má z tejto hry.

Rusko neodsudzuje, ani nebráni

"Je to príliš zložité, aby som niekoho odsudzoval," vysvetľuje Mečiar svoj postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu. Pripomína Merkelovej nedávne vyhlásenie, že Minské dohody podporovali len preto, aby dali Ukrajine čas vyzbrojiť sa. Tiež pripomína osem rokov trvajúcu občiasnku vojnu v Doneckej a Luhanskej oblasti. a tiež to, čo všetko tam prebiehalo pred tým, než tam Rusi prišli. Dnes už je to o niečom inom, Mečiar v tom vidí konflikt NATO verzus Rusko.

"V podstate si robia z Ukrajincov, najmä Západ, mäso pre svoje zbrane, tie dodávajú vo veľkom. Cieľ je nie vyhrať, ale oslabiť Rusov," hovorí Mečiar, podľa ktorého to umožnilo Západu zmeniť doktrínu, že nepriateľom č. 1 nie je Rusko, ale Čína, kde už aj Nemecko vyjadrilo ochotu byť spojencom USA v boji proti Číne.

"Keby Rusi neboli toľko čakali, tá pasca by bola menšia. NATO upevní svoje základne, premiestni raketové jadrové jednotky 700km od Moskvy a začne tlak na jednotu Ruska," predpovedá ďalší vývoj Mečiar.

Pre Slovensko to podľa neho už teraz je zlé, pretože sme sa v tomto konflikte podľa Mečiara príliš angažovali podporou Ukrajiny. Tiež vládnym predstaviteľom vyčíta, že celú našu zahraničnú politiku premieňajú na tento jeden problém. 

"Ako sa budeme správať, keď Rusi pokročia ďalej, čo už ani Západ nevylučuje, prispievame k tomu, že bude nie že studená vojna, ale železobetónová opona medzi východom a západom a už dnes to má dopady na premeny sveta," varuje Mečiar a hovorí o bloku euro-ázijsých štátov proti euro-atlantickému bloku. 

P. C. Roberts: Rok 2023 prinesie Ukrajine skutočný boj
A čo prinesie Západu? Šťastný Nový rok zostane iba prianím, píše bývalý zamestnanec Bieleho domu Paul Craig Roberts. Tvrdí, že to boli ľahostajní Američania, ktorí umožnili priblížili svet k vojne. Jeho názor prinášame v plnom znení. Zničením... Čítať ďalej
02 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Návrat do politiky vylučuje

Podľa Vladimíra Mečiara je Dzurindov návrat do politiky jasná vec. Podľa neho si vytvára tím so zahraničnou podporou. Mikloš podľa Mečiara príde "na scénu" až po voľbách. 

"Vytvoril nejakú skupinu a chce prijať nejaké strany na spôsob koalície pre voľby. My sme v situácii, že tu nemáte jediný subjekt, ktorý by bol schopný definovať a realizovať štátnu politiku, štátne záujmy," hovorí Mečiar, ktorý si myslí, že je tu priveľa ľudí, ktorí majú predstavu o sebe v politickej funkcií, nie o štáte. Upozorňuje, že s nikým o vstupe do politických štruktúr nerokoval, ani nemieni, hoci raz za čas svoj názor, či radu, verejnosti ponúkne.

Želanie Slovensku do roku 2023

"Som presvedčený, že s vlastnosťami, ktoré Slováci majú, sú národom, ktorý môže veľa dokázať. Nebudeme svetovládni, ale môžeme u seba vybudovať domov, ktorý môže byť zaujímavý aj pre druhých. Ale musíme ho budovať sami, pre seba, so skúsenosťami aj iných. Želám len jedno, aby skončili s experimentami vo voľbách. Nech nevolia ľudí, ktorí nemajú perspektívu, ani životopis," radí na záver expremiér. 

Judita Laššáková: Prajem Ti...
Slovensko si dnes pripomína 30. výročie svojho vzniku. To je príležitosť nielen na bilancovanie, ale tiež na priania. "Jubilantke," Slovenskej republike praje aj právnička Judita Laššáková. Právnička svojej domovine praje viac toho, čo jej, podľa... Čítať ďalej
01 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME